Ustrojavanje veteranske bolnice u Zaboku: Đuro Glogoški zamjenik predsjednika Povjerenstva

Foto: FAH

U MINISTARSTVU zdravlja održana je u četvrtak prva sjednica Povjerenstva za ustrojavanje veteranske bolnice u Zaboku na kojoj je odlučeno da se bolnica preimenuje i zove Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, te da se u njoj ustroji odjel za zdravstenu skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji, doznaje se od predsjednika Povjerenstva i pomoćnika ministra zdravlja dr. Dragana Korolije.

Za početak zabočkoj će bolnici biti odobreno zapošljavanje šest liječnika specijalista i tri medicinske sestre, a bude li potrebe, Ministarstvo će dati suglasnost za dodatna zapošljavanja medicinskog kadra, izjavio je Korolija za Hinu.

Posao za šest specijalista i tri medicinske sestre

Bolnica će sklopiti ugovor o suradnji sa zagrebačkim KBC-om Sestara milosrdnica za djelatnosti neurokirigije i onkologije, kako bi u slučaju dodatnih i složenijih zahvata bili angažirati stručnjaci iz te ustanove.

Na sastanku je zaključeno i da će Povjerenstvo početkom prosinca odražati sastanak sa sanacijskim upraviteljima i ravnateljima kliničkih bolnica iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, kako bi se i regionalno pronašao model za brže i sustavnije pružanje zdravstvene skrbi braniteljima i članovima njihove obitelji.

Glogoški postavljen za zamjenika predsjednika Povjerenstva

Povjerenstvo ima 11 članova i u njemu su predstavnici ministarstava zdravlja, branitelja i obrane, predstavnici braniteljskih udruga, zabočke bolnice i Krapinsko-zagorske županije. Zamjenik predsjednika Povjerenstva je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine.

Sanacijski upravitelj zabočke bolnice dr. Ivan Švajger kaže kako bolnica dnevno primi 50-ak poziva branitelja koji se interesiraju za usluge koje mogu dobiti. Zasad se određeni broj branitelja liječi ambulantno te se prikupljaju podaci o potrebama za kirurško liječenje, za koje u zabočkoj bolnici nema liste čakanja.

Švajger kaže kako će u slučaju potrebe rad u ambulantama organizirati u poslijepodnevnim satima uz pomoć liječnika iz drugih bolnica.

U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, iz bolnice su ovih dana poslali i dopis braniteljskim udrugama kojim pozivaju branitelje da se u odazovu na testiranje na šećernu bolest.

Pročitajte više