Uvjeti su ispunjeni: Srbijanski odvjetnici nakon četiri mjeseca prekidaju štrajk

Screenshot: YouTube (AL Jazeera)

POSLIJE četiri mjeseca odvjetnici u Srbiji prekinut će strajk i od ponedjeljka 26. siječnja početi raditi nakon što je udovoljeno njihovim zahtjevima za manje oporezivanje i izmjene niza zakona, priopćio je  predsjednik Odvjetničke komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević.


Uvjeti za prekid štrajka ispunjeni su objavljivanjem izmjena zakona o javnom bilježništvu u "Službenom glasniku", što je za oko 8.500 odvjetnika bio simboličan dokaz da su postigli cilj prosvjedima i započetim 17. rujna na teritoriju cijele Srbije.

Odluku o prekidu štrajka donio je danas upravni odbor AKS, o odvjetnicima ostaje da do ponedjeljka o tome izvijeste svoje klijente i pravosudna tijela.

Odvjetnici su, zadovoljni vlastitom ustrajnošću i obranom odvjetništva kao profesije, zahvalili i građanima na potpori tijekom štrajka kojim su vladu primorali na ustupke.

“Dobijena je samo jedna bitka u ratu za vladavinu prava”, rekao je predsjednik Odvjetničke komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Štrajk su 10. rujna započeli beogradski odvjetnici, a tjedan dana kasnije pridružile su im se kolege iz cijele Srbije pa je pravosuđe praktički bilo u blokadi.

Otkazano najmanje 120 tisuća ročišta

Procjene su da je tijekom tog kolapsa najmanje 120.000 ročišta otkazano, što će nakon prekida štrajka biti dodatni problem pravosudnom sustavu.

Odvjetnici u Srbiji štrajk su započeli zahtijevajući smanjenje paušalnog poreza i promjene više zakona, među kojima i zakona o javnom bilježništvu kojim su notarima dodijeljene ranije ovlasti odvjetnika, poglavito u posredničkim poslovima u kupoprodaji nekretnina.

Vlada je početkom prosinca odlučila paušalni porez odvjetnicima povećati za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, čime su ranija, znatno veća veća porezna rješenja poništena.

Izmjenama Zakona o javnom biljeležništvu, o prometu nepokretnosti, izvanparničnom postupku, te obiteljskog zakona i zakona o nasljeđivanju ispunjeni su ključni uvjeti za prekid štrajka, dok je zahtjev za smjenu ministra pravde ostao, ali ne kao presudni uvjet da se odvjetnici vrate svom poslu.

Pročitajte više