Užasavajući nemar i nehigijena: Nakon operacije mrene u Indiji 16 osoba oslijepilo

Foto: Hina

NAJMANJE je 16 osoba oslijepilo nakon operacije mrene u sjevernoj indijskoj državi Pandžab, objavili su u petak dužnosnici.

"Imamo 16 potvrđenih slučajeva pacijenata na selu koji su izgubili vid na jedno ili oba oka", rekao je načelnik općine Gurdaspur i dodao da je većina žrtava starija od 60 godina.

Šok nakon uklanjanja zavoja

Ukupno 62 osobe prijavile su se za operaciji koju je u selu tom selu 4. studenoga obavila karitativna organizacija. Kada su uklonili zavoje tri tjedna nakon operacije, mnogi su ustanovili da ne vide.

"Prve istrage pokazale su da je riječ ili o nemaru liječnika ili o korištenju pokvarenih lijekova", rekao je načelnik Abhinav Trikha i dodao da je "kamp u kojem je obavljena operacija bio organiziran bez dozvole civilnih vlasti".

Nehigijenski uvjeti

Operacije su bile izvedene "u vrlo nehigijenskim uvjetima", rekao je liječnik iz obližnje bolnice. Problem se pojavio kada su žrtve otišle u bolnicu u obližnji grad Amritsar da potraže pomoć.

"Došli su k nama s teškom očnom infekcijom", rekao je liječnik Karanjit Singh za NDTV i dodao da su "slabi izgledi da im se povrati vid".

U bolnici je sada 11 osoba, a broj bi mogao i narasti, kazali su dužnosnici.

Kobne posljedice operacija

Seljaci su objasnili da su pristali na besplatne operacije jer nemaju novca.

U listopadu je u središnjoj Indiji 14 žena umrlo nakon sterilizacije. U lijekovima koje su primile pronađena je otrovna tvar koja se stavlja u otrov za štakore.

Pročitajte više