Uzbuna u Svjetskoj banci zbog visokih cijena hrane: "Moramo izbjeći katastrofalne posljedice za mlade ljude"

PREDSJEDNIK Svjetske banke Jim Yong Kim kazao je da ne smiju dopustiti da kratkoročan rast cijena hrane dovede do dugoročnih posljedica za najsiromašnije i najranjivije u svijetu.

Velika suša u SAD-u i problemi u drugim svjetskim proizvođačima žitarica doveli su do naglog porasta cijena hrane koje tradicionalno najviše pogađaju najsiromašnije države i njihovo stanovništvo.

"Kada cijena hrane naglo rastu, obitelji razmišljaju o ispisivanju svoje djece iz škola te ih hrane sa jeftinijom hranom manje nutritivne vrijednosti. To bi moglo dovesti do katastrofalnih dugoročnih posljedica za milijune mladih ljudi", rekao je Jim Yong Kim te dodao kako sa svojim partnerima pozorno prate situaciju te će biti spremni pomoći vladama.

Smatra kako se kratkoročno siromašnima može pomoći sa programima hranjenja u školama, manjim kreditima i projektima "hrana za rad". "Dugoročno nam trebaju snažne i stabilne politike te stalne investicije u poljoprivredu u siromašnim zemljama", kazao je predsjednik Svjetske banke. Cijene žita su od sredine lipnja na svjetskom tržištu porasle za 50 posto, a kukuruza više od 45 posto. Od početka lipnja je cijena soje porasla za 30 posto, a od kraja 2011. za gotovo 60 posto.

Pročitajte više