VIDEO Islamska država digla u zrak kolijevku civilizacije, UNESCO: "To je ratni zločin"

Screenshot: YouTube

ISLAMSKA država objavila je video u kojemu se vidi kako militanti te terorističke organizacije buldožerima, bušilicama i različitim strojevima uništavaju drevne spomenike asirskoga grada Nimruda u sjevernome Iraku, jednoga od gradova koji se često nazivaju kolijevkama civilizacije, piše Independent.

Nakon "površinskih radova", islamistički militanti eksplozivom su digli pojedine dijelove grada u zrak.

O šteti koju je IS prouzročio u Nimrodu mediji su izvještavali još u ožujku, no tek je sada postao jasan obim uništenja - grad je potpuno uništen.



Prije Nimruda, organizacija je napala nekoliko asirskih lokaliteta i uništila ogroman broj rukopisa, knjiga i drugih artefakata koje drže neislamskima i koje smatraju svetogrđem.

Na snimci se vide muškarci koji putem pneumatskih bušilica i maljeva uništavaju neprocjenjive spomenike, neke starije i od 3000 godina.

Bokova najstrože osudila barbarstvo IS-a

Dok se dio spomenika urušava, na snimci se mogu čuti uzvici "Allahu Akbar".

"Kad god budemo u mogućnosti uništiti tragove idolopoklonstva u zemlji, kad god budemo mogli proširiti monoteizam, mi ćemo to učiniti", kaže jedan od militanata na snimci, prenosi The Jerusalem Post.

Irinia Bokova, šefica UNESCO-a, već je ranije kazala kako je "namjerno uništavanje kulturne baštine ratni zločin".

Do zadnjeg čina destrukcije došlo je nakon što je IS u Mosulu spalio gradsku knjižnicu u kojoj se nalazilo oko 8000 drevnih rukopisa.

Grad oštećen i u invaziji 2003. godine

Nimrud, koji je od 1250 do 610 prije Krista bio veliki asirski grad, nalazi se južno od današnjega Mosula i smatra se jednim od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Iraku.

Arheološka iskopavanja u Nimrudu su započela 1845. godine, a trajala su sve to 90-ih godina 20. stoljeća. Lokalitet je oštećen i opljačkan i za vrijeme invazije 2003. godine.

Veliki broj neprocjenjivih artefakata preseljen je u različite inozemne muzeje diljem svijeta u 19. i ranom 20. stoljeću, no velik broj nezamjenjivih spomenika ostao je u gradu.

Pročitajte više