VIDEO Ovako to izgleda kad potres jačine 7,8 po Richteru zatrese i uništi ulice pune ljudi

Screenshot: YouTube

U RAZARAJUĆEM potresu koji je u subotu pogodio Nepal, magnitude 7,8 po Richteru, broj mrtvih popeo se na gotovo 5,500. Spasitelji su očajni jer im u danas obilna kiša otežava djelovanje.

U Katmanduu to nije toliki problem, ali helikopteri ne mogu letjeti u udaljena područja u untrašnjosti. U međuvremenu, na YouTubeu se jučer pojavila snimka koja zorno prikazuje užas u trenutku kada potres udara ulice Katmandua.

Šanse da će spasilački timovi naći nove preživjele i zatočene u ruševinama zgrada padaju iz sata u sat.

"Možda više neće biti preživjelih", rekao je šef kriznog stožera u nepalskom ministarstvu unutarnjih poslova Rameshwor Dandal. "Kiša stvara dodatne probleme. Priroda se izgleda urotila protiv nas", dodao je.

Stanovnici u unutrašnjosti ljutiti su jer im pomoć sporo stiže za što okrivljuju vladu. U srijedu su izbili sukobi u Katmanduu između interventne policije i tisuća osoba koje su se nadale napustiti grad u autobusima koje je obećala vlada.

UN uputio poziv za donacije

S obzirom na širinu katastrofe, UN je uputio poziv za donacije u visini 415 milijuna dolara za prvu ruku, procjenjujući da je uništeno 70.000 kuća, a 530.000 ih je oštećeno u 39 od 75 okruga u zemlji. Po UN-u, osam od 28 milijuna stanovnika te zemlje zahvaćeno je katastrofom, od kojih 1,7 milijuna djece. Mnogi ljudi još uvijek spavaju na otvorenom. U privremenim smještajnim logorima pojavila se dijareja jer nema sanitarnih čvorova i čiste vode.

Premijer Sushil Koirala rekao je Reutersu da bi broj mrtvih mogao doseći 10 tisuća jer podaci iz udaljenih sela još nisu stigli.

 

Pročitajte više