Van Rompuy: Ovo je događaj koji će zauvijek promijeniti život Hrvatske

Foto:Sandra Šimunović/Cropix

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Herman Van Rompuy u svojem je govoru na svečanosti povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji naglasio ulogu naše zemlje u europeizaciji regije.

"Gospodine Predsjedniče, gospodine Predsjedniče Vlade, ekselencije, dame i gospodo i iznad svega: građani Zagreba, narode Hrvatske!

Svima vam želim reći: Čestitam, Hrvatska! S otkucajem ponoći, vaša je zemlja prešla važnog praga. To je događaj koji će zauvijek promijeniti život ovog naroda. Uvijek ste bili Europljani, a sad ste i članovi Unije.

U ime čelnika 27 država članica, od kojih su mnogi ovdje, svim vam srcem želim dobrodošlicu. Vaša je zemlja naporno radila da bi to postigla, i bila je uspješna.

Od sutra će vaši predstavnici sjediti rame uz rame s drugim državama članicama. Zajedno će donositi odluke na dobrobit svih građana diljem Unije: od Zagreba do Zaragoze, od Splita do Stockholma. S novim izazovima uvidjet ćete da članstvo ne znači samo poštivanje i oblikovanje pravila, nego i dijeljenje odgovornosti za naš zajednički pothvat. I u dobru i u zlu, i za lijepih i za kišnih dana, moramo sačuvati jedinstvo Unije.

Europska unije je ujedinjena u miru, utemeljena na duhu pomirenja.

U novijoj povijesti Zapadnog Balkana ulazak vaše zemlje predstavlja prekretnicu na putu prema zajedničkoj budućnosti: predstavlja život u zajedništvu, u miru i blagostanju. Proteklih ste mjeseci, zajedno sa Slovenijom, hrabro prebrodili prepreke, a tako je bilo i s Bosnom i Hercegovinom. Na tom istom putu, Beograd i Priština također su postigli povijesni sporazum. Vjerujem, da će biti još pozitivnih koraka. Vaša zemlja igrat će ulogu od ključne važnosti, kao primjer za cijelu regiju.

Dame i gospodo, ponosan sam što sam večeras ovdje, u ovom povijesnom trenutku.

Hvala!"

Pročitajte više