Vandoren Vladi: Korist ne dolazi sama od sebe, pripremite se i pametno iskoristite EU fondove

ŠEF DELEGACIJE Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren danas je u Zagrebu sudjelovao na konferenciji "Better Building Brunch", gdje je poručio Hrvatskoj da se, ako želi imati koristi od pristupanja EU, mora pripremiti i informirati jer "koristi ne dolaze automatski".

Najvažnije je, tvrdi Vandoren, da Hrvatske preko stručnjaka uspješno odredi prioritete i razvojne planove kako bi nakon ulaska u EU sljedeće godine na najbolji mogući način iskoristila veliku količinu financijskih sredstava iz europskih fondova.

"To je veliki izazov, ali i jedinstvena prilika da se iskoriste ti fondovi. To je najbolji izraz solidarnosti poreznih obveznika naših sadašnjih 27 zemalja članica i bila bi šteta da Hrvatska ne iskoristi tu priliku", smatra Vandoren.

Borba protiv korupcije u prvom planu

U Europi trenutno postoji široka percepcija da ne treba ulagati u Hrvatsku zbog previše korupcije i birokracije, zaključio je Vandoren, koji dodaje da Hrvatska pod hitno mora poboljšati investicijsku klimu. Vandoren se u Zagrebu osvrnuo i na problem Ljubljanske banke te izjavio da je uvjeren kako će obje zemlje naći zajedničko rješenje koje je zadovoljavajuće za obje strane.

Tvrdi da Europska unija ne namjerava vršiti pritisak na Sloveniju po tom pitanju i da je siguran da će do slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora doći na vrijeme.

Leko: Uvjeren sam da ćemo ispuniti sva obećanja do proljeća sljedeće godine

Vandoren je u Saboru predstavio sveobuhvatno izvješće o monitoringu Hrvatske za članstvo u Uniji. Primio ga je predsjednik Sabora Josip Leko koji je ponovio da je izvješće pozitivno te da je ono podstrek za sve institucije.

"Uvjeren sam da ćemo sve ono što smo obećali kao narod i kao društvo ispuniti do proljeća sljedeće godine i da će Hrvatska biti poželjna članica Europske unije. Naše obveze su zapravo naša potreba za reformama i naprosto je neminovnost da to ostvarimo", izjavio je Leko.

Pročitajte više