Vandoren o Hrvatskoj: Očekujem pozitivno izvješće i završetak svih ratifikacijskih procesa

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

EUROPSKA komisija objavit će krajem ožujka završni izvještaj o napretku Hrvatske, koji će biti ključan dokument za završetak ratifikacijskih procesa u zemljama članicama. Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u ekskluzivnom intervjuu Media servisu rekao je kako očekuje pozitivno izvješće nakon čega će svi procesi biti završeni, a Hrvatska 1. srpnja postati punopravnom članicom. Komentirao je i ostale aktualne teme, poput dvojbi oko datuma izbora i napetosti zbog uvođenja ćirilićnih natpisa u Vukovaru.

U ovim trenucima radi se nacrt izvještaja, otkriva Vandoren. U idućih mjesec dana on treba proći sve instance unutar Europske komisije i kabineta pojedinih povjerenika. Izvještaj će biti rezultat konsenzusa unutar svih tih tijela, kako bi do kraja ožujka Komisija mogla zauzeti stav.

"Očekujem da će izvještaj reći da je zabilježen znatan daljnji napredak u odnosu na izvještaj iz jeseni u pogledu 10 zadaća koje su tada navedene, ali i svih drugih područja na kojima Hrvatska treba još raditi. Na temelju znatnog napretka koji smo i ovdje primjetili, na licu mjesta, očekujem da će izvještaj biti pozitivan", zaključuje Vandoren.

Preostale zemlje, nakon toga, trebale bi završiti ratifikacijske procese. Vandoren kaže da nije upoznat sa sadržajem prijedloga rješenja za Ljubljansku banku, ali vjeruje da sa Slovenijom problema biti neće.

"Ova konkretna tema je zaista samo stvar dviju država. Ja sam uvjeren da će Slovenija ratificirati pristupni ugovor na vrijeme. Što se tiče pregovora o Ljubljanskoj banci, još nije postignut dogovor. Potrebna su daljnja usuglašavanja, a ja pregovaračima želim svu sreću".

Proces privatizacije brodogradilišta konačno je pri kraju i to me iznimno veseli, rekao je Vandoren, podsjetivši da će Komisija uskoro objaviti stav oko ugovora za Brodotrogir. Što se tiče 3. Maja, vjerujem da će sve biti po planu i da će proces završiti na vrijeme.

Vandoren je otkrio i da je Komisija pozvala Vladu da joj pošalje Zakon o strateškim ulaganjima. "Poboljšanje investicijske klime svima nam je u prvom planu", kaže Vandoren.

"I to je korak u pravom smjeru. Zakoni se usvajaju, ustrojavaju se Agencije. Naravno i ljudski potencijali u Agencijama moraju to pratiti kako bi potencijalni strani i domaći ulagači bili zainteresirani. Primjećuje se pozitivan trend, ali naglašavam da sad to sve treba primjeniti u realnosti", kaže Vandoren i dodaje da Vladi i dalje ostaje izazov osigurati dovoljno kvalificiranih stručnjaka koji bi se trebali baviti pitanjem financiranja projekata iz Eu fondova.

"Trenutno, prema informacijama iz Vlade, nisu još svi ljudi na mjestima. Ovo je top prioritet. Moraju se uspostaviti mreže na svim razinama, lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj kako bi Hrvatska imala jasan program koji bi bio temelj u pregovorima s Bruxellesom i kako bi u mogućnosti mogla iskoristiti sredstva iz fondova".

Vandoren se osvrnuo i na tenzije oko dvojezičnih natpisa u Vukovaru. Komsija ima vrlo jednostavan stav.

"Na snazi je zakon koji obvezuje Vladu da postavi te table. Postoje i međunarodne obveze u tom smislu. Prema tome uvjeren sam da će to biti učinjeno", jasan je Šef Delegacije EU-a.

Odluka o održavanju izbora za Europski parlament je na predsjedniku Josipoviću, kaže Vandoren. Konzultacije su u tijeku pa je siguran da će Predsjednik uzeti u obzir dvije stvari koje smatra izuzetno bitnima.

"To je da se kampanja odvija u atmosferi u kojoj sve bitne europske tome mogu doprijeti do građana, tako da znaju o čemu i za koga glasuju. Radujem se dobroj debati o europskim temama koja će doprinijeti, a to je druga stvar koja je iznimno bitna, dobrom odazivu na te izbore".

"Program obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja je na Vladi", rekao je Vandoren i dodao da će Delegacija sigurno, u dogovoru i koordinaciji s Vladom također obilježiti taj povijesni dan.

Inače, 30. lipnja zatvorit će se Delegacija Europske unije u Hrvatskoj, a idući dan, 1. srpnja, kada će Hrvatska biti punopravna članica, Europska komisija otvara novo Predstavništvo u Zagrebu, a Europski parlament informacijski ured.

Pročitajte više