Vatikan za korupcijski skandal krivi medije i sotonu: "Neki novinari pretvaraju se da su Dan Brown"

"ZA ŠIRENJE glasina oko korupciji u Vatikanu postoje samo dva krivca - mediji i sotona", tvrde vatikanski službenici. Državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone, ispričao je za Katolički tjednik kako se novinari koji izvještavaju o skandalu unutar Vatikana "pretvaraju da su Dan Brown, izmišljajući priče i oživljavajući legende".

Vatikan je krenuo u defenzivu otkako su u javnost procurili povjerljivi dokumenti koji otkrivaju korupciju i borbu za moć unutar redova kardinala. Nekoliko najviših vatikanskih službenika već su ranije optužili medije da namjerno potiču na skandal. Čak se i sam papa Benedikt XVI. žalio zbog medijskih izvještaja koji su "uvelike nadmašili činjenično izvještavanje, stvarajući u javnosti sliku Svete stolice koja jednostavno ne odgovara realnosti".

Bertone je u intervjuu za "Famigliu Christianu" kritike podigao na novu razinu, žestoko optuživši neke talijanske medije za pokušaj stvaranja razdora između Pape i njegovih suradnika. "Istina je da postoji volja da se stvori razdor unutar Vatikana, a ta volja dolazi od sotone", tvrdi Bertone. Priznao je situacija u Vatikanu nije savršena, ali je i dodao kako "nitko od kardinala ne želi sakriti nedostatke i defekte Crkve".

Pokušaj Vatikana da zataška skandal i za cjelokupnu situaciju optuži medije na neki je način ponavljanje skandala iz 2010. godine, kada su kardinali optužili medije za širenje seks-skandala koji je te godine bio glavna tema pisanja svih talijanskih medija. Tisuće je ljudi tada izašlo u javnost s izjavama kako su ih svećenici silovali i seksualno zlostavljali dok su bili djeca.

Pročitajte više