Vatikan zabrinut brojnim odlascima iz Crkve: Nema više automatskog izopćenja nego se nudi razgovor pomirenja!

"SVETA STOLICA zajedno s njemačkim biskupima na novi je način regulirala posljedice napuštanja Crkve. Onome tko je napustio Crkvu, kao i do sada, ne odobrava se pristup ispovijedi i euharistiji. Također ne može biti krsni kum ili preuzeti crkvenu službu. Međutim, automatska ekskomunikacija više neće odmah uslijediti", stoji u izvještaju Kathpressa koji naglašava kako su nove uredbe objavljene dekretom Njemačke biskupske konferencije, a odobrila su ih nadležna vatikanska tijela.  Nova pravila izopćenja vrijede za cijelu Katoličku Crkvu u Njemačkoj.

Nema brisanja nego prvo na razgovor

Promjene su u tome da je do sada vrijedilo da se izjavom pred državnim službenikom o napuštanju Crkve automatski dobiva crkvena kazna izopćenja, dok će od sada budući izlasci iz Crkve, uz gubitak vjerničkih prava slično kao kod ekskomunikaciji, ipak imati drukčije teološko značenje.

"Sveta Stolica odredila je Crkvi u Njemačkoj da svakome koji napušta Crkvu ponudi razgovor u vidu ponovnog ulaska u Crkvu. Kod poziva na razgovor nude se tri mogućnosti: Ako osoba ustraje u svojoj odluci - ostaje bez crkvenih prava. Ako osoba izrazi želju vratiti se u Crkvu, dolazi do pomirenja, a puna prava joj se obnavljaju. Međutim, ako osoba izjavi da ne vjeruje u Boga ili da odbacuje vjeru Crkve u bitnim vidovima, nadležni biskup može pokrenuti postupak za formalno izopćenje", napominje se u izvještaju.

Može pokop, ali i ne mora

Nova uredba izričito naglašava da osoba koja je istupila iz Crkve ne može primati sakramente i ne smije vršiti crkvene službe i funkcije. Ako onaj tko je napustio Crkvu ima neku crkvenu službu, na njega se primjenjuju odredbe kanonskog prava o crkvenim službenicima. Kada je u pitanju crkveni pokop onih koji su izašli iz Crkve, neizravnom formulacijom navodi se da se takav sprovod "može" odbiti, prenosi IKA.

Pročitajte više