Većina EU pomoći za nerazvijene zemlje zapravo odlazi u ruke Turske i Srbije

BRITANSKI zastupnici okupljeni u Komisiji za međunarodni razvoj apelirali su na britansku vladu da nešto poduzme u pogledu načina na koji EU troši sredstva namijenjena za pomoć i razvoj nerazvijenih zemalja, jer navodno više od polovice raspoloživih sredstva zapravo odlazi u ruke zemalja srednjeg dohotka.

Zastupnici su objasnili kako takva preraspodjela može u potpunosti izbrisati smisao koncepta humanitarne pomoći, jer umjesto u istinski siromašne zemlje, novac odlazi u relativno bogate zemlje, poput Srbije i Turske.

Komisija je otkrila kako samo 46 posto od 1,23 milijardi funti koje Britanija izdvaja za pomoć nerazvijenim zemljama posredstvom EU fonda zapravo odlazi u zemlje niskog dohotka, što smatraju nedopustivim. Ostalo, kako kažu, ide u zemlje srednjeg dohotka. "Turska je konstantno među pet najvećih primatelja EU pomoći, baš kao i Srbija", tvrdi komisija. Turska će ove godine dobiti EU pomoć u iznosu od 860 milijuna eura, a Srbija preko 200 milijuna eura.

Europski povjerenik Andris Piebalgs kazao je kako tvrdnje britanske komisije nisu istinite i da novac ne ide krivim ljudima, odnosno zemljama. "Pomoć Europske unije je milijune ljudi izvukla iz ralja siromaštva. Znam da postoje brojni skeptici po pitanju davanja pomoći i koji bi radije da se taj novac troši na druge stvari", kazao je povjerenik.

Pročitajte više