Većina banaka koje su pale na stres testu već je dokapitalizirana: Moguć porast kreditiranja gospodarstva

Foto: Hina

SVAKA peta od 130 najvećih banaka eurozone nije prošla na "stres testu" prema podacima sa kraja prošle godine, no većina njih je u ovoj godini poboljšala financijsku situaciju i kapital, javlja Reuters.

Europsko bankarstvo u boljoj je situaciji, nego što se očekivalo, a najveći problemi prisutni su u Italiji, Cipru i Grčkoj. bankama koje su pale na testu ukupno je nedostajalo 25 milijardi eura, ali većina ih je već riješila taj problem.

Strest test je proveden kako bi se utvrdilo stanje u bankarskom sustavu Europe, prije nego što Europska središnja banka u studenom preuzme nadzor nad bankama.

Najveći problemi zabilježeni su u Italiji gdje je na testu palo devet banaka, a najveći nedostatak kapitala od čak 2,1 milijardu eura ima banka Monte dei Paschi.

Nakon objave relativno dobrih rezultata banaka, očekuje se da bi moglo doći do pojačane kreditne aktivnosti, što bi pozitivno utjecalo na realni sektor.

"Primjećuje se porast potražnje, iako još uvijek mali", izjavio je Vitor Constancio, potpredsjednik Europske središnje banke.
 

Pročitajte više