Većina građana na Bandićevoj strani: Vjeruju da mu je uhićenje smjestio Milanović

Foto: FAH

VIŠE od polovice građana Hrvatske, njih čak 55 posto, Milana Bandića i dalje doživljava kao pozitivca. Još veći je broj onih koji smatraju da je Bandićevo uhićenje rezultat političkog naloga - takvih je čak 74 posto. 
 
Rezultati su to istraživanja kojeg je agencija Ipsos Puls za Novu TV provela na uzorku od 600 ispitanika. Nisu se zadržali samo na anketiranju građana Zagreba, s obzirom da Bandić ipak figurira kao nacionalni političar i prepoznatljivo ime među biračima. 
 
Većina građana na Bandićevoj strani
 
Ispalo je tako da većina Hrvata Bandića smatra pozitivcem. Negativno mišljenje o Bandiću ima samo 22 posto građana, dok ih je 23 posto neodlučno. No, istovremeno čak 45 posto građana ostalo je ravnodušno nakon što su doznali da je Bandić uhićen. 
 
Ogorčeno Bandićevim uhićenjem bilo je 20 posto građana, a 13 posto ih je nezadovoljno. Oko 12 posto ispitanika bilo je zadovoljno uhićenjem Bandića, njih četiri posto je oduševljeno Bandićevim uhićenjem, a šest posto ispitanika je neodlučno. 
 
Bandićevo uhićenje iznenadilo je 53 posto građana, dok je njih 47 posto očekivalo da će gradonačelnik Zagreba završiti iza rešetaka. Iako Bandića mnogi percipiraju kao pozitivca, još je veći broj onih koji smatraju da se zbog njegovog uhićenja u Zagrebu ništa neće promijeniti. 
 
Takvih ima 57 posto. Istovremeno, 24 posto ispitanika misli da će se situacija u glavnom gradu Hrvatske pogoršati, dok samo devet posto sudionika ove ankete smatra da će u Zagrebu nakon uhićenja Bandića biti bolje. Deset posto ispitanika je neodlučno.
 
Skoro svi vjeruju da mu je uhićenje smjestio Milanović
 
Brojka od 74 posto građana koji smatraju da je na Bandićevo uhićenje utjecala politika pokazuje da čak i dobar dio građana koji ga ne vole smatraju da je Bandić žrtva političkog progona. Samo 10 posto građana misli da politika nije utjecala na Bandićevo uhićenje, dok je 16 posto građana neodlučno. 
 
Podsjetimo, odmah nakon što je Bandić uhićen u javnost su se putem društvenih mreža i marginalnih medija počele plasirati teorije o tajmingu "akcije Agram". Najviše se raširila teorija prema kojem je Bandiću uhićenje smjestio premijer Zoran Milanović, i to kako bi se pozornost javnosti skrenula sa suđenja Josipu Perkoviću. 
 
Pobornici teorije da je Bandić uhićen po Milanovićevoj direktivi argument u korist svoje teorije pronalaze u činjenici da je "akciju Agram" vodio PNUSKOK, koji za razliku od DORH-a i Uskoka spada u nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno u resor ministra policije Ranka Ostojića. 
 
Glasnogovornik Vlade RH Nikola Jelić ova nagađanja je demantirao: "Predsjednik Vlade ni na koji način nije bio niti jest uključen u postupke koje samostalno, u sklopu svojih ovlasti i nadležnosti, provode Ravnateljstvo policije i PNUSKOK a koordiniraju DORH i USKOK!".

Pročitajte više