Velika bankarska prijevara: Predsjednik Barclaysa podnio ostavku zbog manipulacije kamatama

VELIKU Britaniju trese tzv. libor skandal, kojim je otkriveno kako su se namještale kamate za međubankovne pozajmice libor. Royal Bank of Scotland zbog skandala je već otpustila četvoricu svojih trgovaca, a danas je ostavku dao i predsjednik Barclaysa Marcus Agius.

Barclays i Royal Bank of Scotland samo su neke u nizu banaka protiv kojih je britanski premijer David Cameron najavio pokretanje istrage zbog manipulacija kamatom za međubankovne pozajmice libor. Banke protiv kojih se pokreće istraga navodno su namjerno davale netočne podatke o visini svog zaduživanja na londonskom tržištu, javlja CNN. Naime, niža kamatna stopa za neku banku znači da je druge banke smatraju manje rizičnom za posudbu.

Nakon što je britanska Agencija za financijske usluge utvrdila prijevaru, Barclays je prošlog tjedna kažnjen najvećom mogućom novčanom kaznom u iznosu od 450 milijuna dolara.

U obrazloženju ostavke, Agius je samo utvrdio kako je skandal učinio veliku štetu inače jednoj od najuglednijih britanskih banaka. On će nastaviti obnašati dužnost predsjednika sve dok Uprava ne izabere njegovu zamjenu, a otkaz prijeti i izvršnom direktoru Barclaysa Bobu Diamondu.

Pročitajte više