Veliki korak američkih znanstvenika: Djevojčica pobijedila leukemiju izmijenjenim HIV-om

Ilustracija: AFP

AMERIČKI mediji raspisali su se o nesvakidašnjem izlječenju sedmogodišnje djevojčice Emme Whitehead koja je bolovala od uznapredovale leukemije.

Prije nekoliko mjeseci je bila na rubu smrti zbog akutne limfoblastične leukemije koja nije reagirala na dvije ture kemoterapije. Njena bolest je sada u remisiji zahvaljujući eksperimentalnom liječenju temeljenom na "onesposobljenom" zloglasnom HIV-u, virusu koji izaziva AIDS. HIV-om je genetski reprogramiran Emmin imunološki sustav kako bi uništavao kancerogene stanice, javlja New York Times.

Liječenje je vrlo agresivno. Pokazatelj uspješnosti je razbolijevanje pacijenta praćeno visokom temperaturom i groznicom, a nuspojave su još i problemi s plućima te opasni padovi krvnog tlaka - zbog čega je Emma jedva preživjela.

Iako liječenje nije bilo jednako uspješno kod svih pacijenata, onkolozi se slažu da se radi o "vrlo značajnom koraku"

Emma je jedna od petnaestak pacijenta koji su s uznapredovalom leukemijom bili podvrgnuti tom eksperimentalnom tretmanu na Sveučilištu u Pennsylvaniji, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju i ponedjeljak na sastanku Američkog hematološkog društva u Atlanti. Slični pristupi isprobani su i u nekim drugim onkološkim centrima u SAD-u.

Još tri odrasla pacijenta kojima je dijagnosticirana leukemija i koji su se liječili na istom sveučilištu su također u remisiji, a dvoje od njih ne pokazuju znakove bolesti već više od dvije godine. Četvorima pacijentima se stanje popravilo, ali nije došlo do remisije, a jedan pacijent je podvrgnut liječenju tek nedavno pa se učinak još ne može procijeniti. Jednom djetetu se stanje popravilo, ali se bolest vratila, a na dvoje odraslih tretman nije imao nikakvog učinka.

Usprkos različitim rezultatima liječenja, onkolozi se slažu da otkriće novog pristupa liječenju leukemije djeluje vrlo obećavajuće jer se već u ranoj fazi testiranja pokazalo učinkovitim u naizgled beznadnim slučajevima. "Mislim da bi ovo mogao biti vrlo značajan korak", rekao je onkolog i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu, na Sveučilištu John Hopkins, a s njim se složilo više kolega.

Pročitajte više