Velikom subotom završava sveto Trodnevlje: Katolici obilaze Isusov grob

Ilustracija: Shutterstock

VELIKA je subota - posljednji dan svetog Trodnevlja i dan kada kršćani razmišljaju o muci i smrti Kristovoj. Dan je Isusovog počinka u grobu, dan koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana - blagdana Uskrsa. Na današnji dan nema liturgije i ne dijeli se pričest.

"Kršćani u velikom broju posjete grob, a onda i u tišini mole. Kršćani rado produže post u subotu dopodne jer je subota predvečer priprava za slavlje uskrsnuća. Priprema se jelo za posvetu, kao prvo jelo na dan Uskrsa. Prestao je post koji je nekad trajao čak 40 dana", kaže vjeroučitelj Marko Talijanac.

Dan je tišine i molitve. Isus leži u grobu, a vjernici se u molitvi i postu prisjećaju njegove muke i smrti. Kod kuće čiste i ognjišta, ukrašavaju pisanice, a u pojedinim krajevima Hrvatske, ukućani su se nekad umivali i svježom vodom punom grančica i ljubičica kao simbol ljepote i čistoće.

Posebno slavlje slijedi u Svetoj noći koja se sastoji od četiri dijela: prvi dio - Služba svjetla (blagoslov ognja s kojeg se pali svijeća koja znači uskrsnulog Isusa); drugi dio - Služba riječi (čitanje Biblije Starog i Novog zavjeta); treći dio - Krsna služba (krštenje katekumena i obnova krsnih obećanja, jer prvi Kršćani su se krstili samo u toj noći); četvrti dio - Euharistijska služba koja ima značenje s Kristom prijeći iz smrti u život, to je ujedno i najsvečaniji obred crkvene godine.

Pročitajte više