Veliku Britaniju trese bankarski skandal: Izvršni direktor Barclaysa Bob Diamond podnio ostavku

IZVRŠNI direktor Barclaysa Bob Diamond podnio je danas neopozivu ostavku, nakon izbijanja skandala oko manipulacija kamatama, poznatijem kao "Libor skandal", javlja BBC.

Diamondov potez stiže svega tjedan dana nakon što je ugledna banka kažnjena višemilijunskom novčanom kaznom zbog manipulacijom kamatama i nakon što je pokrenuta interna istraga zbog kriminalnih aktivnosti u nekoliko britanskih banaka, među kojima je i ugledna Royal Bank of Scotland.

U obrazloženju ostavke Diamond je kratko istaknuo kako su ga na ovaj potez prisilili "pritisci iz javnosti" te da je počeo strahovati kako bi njegov ostanak na dužnosti ugrozio poslovanje banke.

Barclays i Royal Bank of Scotland samo su neke u nizu banaka protiv kojih je britanski premijer David Cameron najavio pokretanje istrage zbog manipulacija kamatom za međubankovne pozajmice libor. Banke protiv kojih se pokreće istraga navodno su namjerno davale netočne podatke o visini svog zaduživanja na londonskom tržištu, javlja CNN. Naime, niža kamatna stopa za neku banku znači da je druge banke smatraju manje rizičnom za posudbu.

Nakon što je britanska Agencija za financijske usluge utvrdila prijevaru, Barclays je prošlog tjedna kažnjen najvećom mogućom novčanom kaznom u iznosu od 450 milijuna dolara.

Pročitajte više