Vidoševićevi uhljebi: Nemaju tri niti šest, kako su rekli, već 40 savjetnika! Čak je i sin savjetnik svojoj majci!

Foto: Index

KAKO doznaje Index, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) zaposleno je oko 40 savjetnika koji su, naravno, za to uredno plaćeni. Naime, prošlog tjedna zanimao nas je točan broj savjetnika, no u HGK su nam prvotno priznali da ih ima troje. No, nakon što smo ih upozorili da su zaboravili na savjetnika Davorka Vidovića priznali su da postoje još tri savjetnika za posebna područja no nisu nam rekli i njihova imena.
 
Zapravo, listu savjetnika u Hrvatskoj gospodarskoj komori nemoguće je naći, a struktura zaposlenika tretira se u HGK kao poslovna tajna.
 
U Sektorima 14, u Centrima 7, a u županijama 14 savjetnika!
 
Istraživanjem poslovanja HGK utvrdili smo da je u osam sektora HGK-a zaposleno čak 14 savjetnika. U 9 posebnih centara HGK postoji 7 savjetnika, dok je u 20 županijskih komora zaposleno 14 savjetnika! Njima treba dodati i tri savjetnika predsjednika HGK Nadana Vidoševića te još tri savjetnika koji u stručnom pogledu prate određena područja. 
 
Prema informacijama koje smo neslužbeno doznali unutar HGK, gotovo svi bivši čelnici lokalnih Komora i poslovni tajnici, a koji su za vrijeme svoga djelovanja bili lojalni Vidoševiću, mogu računati na poziciju savjetnika unutar Komore.
 
Tako je nedavno bivši čelnik HGK - Županijske komore u Rijeci, Vinko Mičetić, promoviran u savjetnika nakon što je u rujnu ove godine izgubio mjesto direktora. Mičetić je, podsjetimo, ovog ljeta bio osobni izbor Vidoševića, no nakon nevjerojatne pobune Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Rijeka izabran je Vidoje Vujić, što nije bilo po volji Vidoševića. 
 
Savjetnici koji čekaju mirovinu i savjetnici koji tek stječu iskustva
 
"Ne želimo političkog sekretara koji će u hladovini HKG provesti četiri godine prije mirovine", bio je jedan od zahtjeva za odlazak Mičetića, no Vidošević ga je ipak zadržao kao savjetnika.
 
Ondina Šegvić također je jedan od primjera takvog poslovanja. Ona je bivša direktorica Sektora za turizam HGK, no od nedavno je savjetnica Komore u Splitu. Od bivših direktora Sektora pronašli smo i Adalberta Humskog, danas savjetnika u Komori Zagreb, Josip Miličić također je nakon povlačenja postao savjetnik, a tu je i Milivoj Jurišić. 
 
Da za savjetnika u HGK nije toliko bitno iskustvo dokazuje i slučaj Siniše Košutića, unuka Franje Tuđmana, koji je savjetnik - stručni suradnik zadužen za "analizu vanjskotrgovinskih odnosa i podataka o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom".
 
Prije HGK-a Košutić se bavio automobilizmom, a njegova obitelj sada već propalom Kaptol bankom. 
 
Sin savjetuje majku, a majka savjetuje Vidoševića
 
U Splitu smo pronašli i zanimljiv slučaj. Naime, Goran Radovanić je zapravo savjetnik svoje majke Jadranke koja je šefica Županijske komore Split. Da je Radovanićima savjetovanje "u krvi" dokazuje i činjenica da je Jadranka Radovanić u isto vrijeme savjetnica predsjednika HGK-a za ekonomsko financijske poslove. 
 
O slučaju obitelji Radovanić Index je već pisao i to u kontekstu nabavke skupih automobila za potrebe HGK.  
 
Sektori: Na 8 direktora, 5 zamjenika i 7 pomoćnika 
 
O velikoj administraciji u Hrvatskoj gospodarskoj komori govore i sljedeći podaci. U osam sektora HGK, osam je direktora, 5 zamjenika direktora i 7 pomoćnika direktora, uz već spomenutih 14 savjetnika.
 
Tako unutar HGK postoje: Sektor za promet i veze, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, Sektor za međunarodne odnose, Sektor za industriju, Sektor za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, Sektor za bankarstvo i druge financijske institucije, Sektor za trgovinu
i Sektor za turizam. 
 
Centri: Na 9 direktora, 5 pomoćnika i 3 voditelja
 
Hrvatska gospodarska komora osim sektora ima i Centre i to Centar za dizajn, Centar za informatiku i statistiku, Centar za kvalitetu, Centar za makroekonomske analize, Centar za poslovne informacije, Centar za razvoj ljudskih potencijala, Centar za investicije, Centar za EU i 
Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj. U tih devet centara postoji 9 direktora,  5 pomoćnika, 3 voditelja i već spomenutih 7 savjetnika.  
 
Direktora koliko i predsjednika po Županijama
 
Tu su i 20 županijskih komora i kao zasebna Komora Zagreb tako da postoji 21 predsjednik, 21 direktor i 14 savjetnika. 
 
Tražili smo od HGK samo da nam potvrde podatke o broju direktora, zamjenika direktora, pomoćnika i savjetnika po sektorima, centrima i županijskim komorama, no do objave članka nismo dobili nikakav odgovor iz HGK.
 
Služba za odnose s javnošću unatoč dosadašnjoj praksi pismenih odgovora od autora ovog članka na kraju je tražila da se osobno pojavi u sjedištu HGK i to nakon što smo ih upozorili da još nismo dobili potvrdu-odgovore na naša pitanja. A pitanja su bila vrlo jednostavna. 
 
 
 Recimo na kraju kako u okviru HGK djeluje 55 strukovnih udruženja i 35 zajednica koje u stručnom pogledu prate sektori i centri te njihovi službenici. Komora obavlja 15 javnih ovlasti, a godišnje se izda više od 160 tisuća raznih službenih dokumenata i javnih isprava. U razdoblju od 1996. do sredine 2012. godine HGK je bila domaćin i organizator ukupno 519 posjeta inozemnih gospodarskih delegacija, od čega su 56 delegacija predvodili predsjednici država i premijeri, a 115 ostali članovi inozemnih vlada. 
 
Organiziran je 201 posjet hrvatskih gospodarstvenika u inozemstvo. Na čelu s predsjednikom RH ostvareno je 38 takvih posjeta, 16 s predsjednicima Vlade RH te 48 s ostalim dužnosnicima. Od 1995. godine do sredine 2012. godine realizirano je 1123 nastupa hrvatskih tvrtki na sajmovima u inozemstvu, u organizaciji Središnjice ili županijskih komora čime se 65 posto ukupnih prihoda Komore izravno vrati gospodarstvu. 
 
HGK broji najmanje 500 zaposlenih, a HGK broji 90 tisuća članica.  

Pročitajte više