Vijeće Europe upozorilo Veliku Britaniju zbog uništavanja računala i prijetnji novinaru The Guardiana

Screenshot: The Guardian

ODVJETNICI Greenwaldovog partnera Davida Mirande podigli su tužbu protiv vlade Velike Britanije na Visokom sudu u Londonu. Vlasti su mu zaplijenile osobne stvari poput laptopa, mobitela, USB memorije, DVD-a, igraće konzole i drugih stvari.

Odvjetnički ured Bindmans pokušava doći do Mirandinih osobnih stvari kako bi spriječili vlasti da pregleda ili uzme podatke koji se nalaze na njima. Prema odluci suda vlasti smiju pregledati podatke samo u slučaju da je u pitanju državna sigurnost te ako žele provjeriti je li Miranda terorist. Oni također ne smiju dati podatke agencijama ili stranim vladama ako se ne radi o nacionalnoj sigurnosti država.

Odluka je privremena i trajat će do sljedećeg saslušanja.

Pismo Velikoj Britaniji

U pismu koje je Generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland uputio državnom tajniku Velike Britanije Theresi May zatražene su informacije o prijetnjama novinaru dnevnog lista "The Guardian".

Pismo koje je Generalni tajnik Thorbjorn Jagland uputio 21. kolovoza odnosi se na nedavno zadržavanje partnera novinara koji je u svojim tekstovima koristio informacije Edwarda Snowdena, ali i prijetnje koje su upućene listu "The Guardian".

"Pišem zbog ova dva događaja koja su se dogodila u Velikoj Britaniji, a tiču se slobode govora i medija. Prvi događaj je zadržavanje Davida Miranda, partnera novinara 'The Guardiana' Glenna Greenwalda na aerodromu Heathrow. Ovo zadržavanje je navodno vezano za objavljivanje priča koje su bazirane na dokumentima koji su procurili od američkog zviždača Edwarda Snowdena. Drugi razlog su izvještaji o uništavanju kompjuterskog tvrdog diska u 'The Guardianuu', i to navodno prema instrukcijama vladinih službenika“, navodi se u pismu.


Jagland je također napisao da u slučaju da se potvrdi kako su ovakve mjere poduzete, to "može imati negativan efekt na novinarsku slobodu govora kakva je garantirana Člankom 10 Europske konvencije o ljudskim pravima".

Vijeće Europe zahtijevalo je da im se dostave informacije vezane za cijeli slučaj.

Prema postojećim izvještajima, britanska vlada je prijetila da će poduzeti pravne mjere protiv lista "The Guardian" ako se pokaže da nisu uništili materijale koji su procurili od bivšeg analitičara Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Urednik "The Guardiana" Alan Rusbridger napisao je nedavno tekst u kojem tvrdi da, nakon što je list objavio nekoliko dokumenata koji su procurili od Snowdena, britanske vlasti su posjetile sjedište lista u Londonu i uništile tvrdi disk kompjutera na kojima su bili dokumenti.

O incidentu se saznalo nakon što je David Miranda, partner Glenna Greenwalda, novinara "The Guardiana", devet sati zadržan na aerodromu Heathrow u nedjelju. Kompjuter, mobilni telefon i prijenosna memorijska kartica ovog, inače, državljanina Brazila su oduzeti tijekom njegovog zadržavanja.

Greenwald, inače, Amerikanac koji se sa Snowdenom susreo dok je ovaj bio u Hong Kongu, izjavio je nakon oslobađanja Mirande, tvrdeći da posjeduje važne dokumente o britanskom špijunskom sistemu, da ih namjerava objaviti.

Pročitajte više