Vijeće Europe zbog referenduma upozorava Hrvatsku: Ne poduzimajte korake koji diskriminiraju gay zajednicu!

Ilustracija: Guliver image/Getty images

VIJEĆE Europe upozorilo je u petak Hrvatsku da ne poduzima nikakve korake koji bi se mogli smatrati diskriminatornima prema gay zajednici, nakon što je Sabor donio odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene, javila je Reuters TV.

"Članstvo u EU ne jamči automatsko poboljšanje ljudskih prava, kao što smo vidjeli već u više ranijih slučajeva", rekao je za tu televiziju povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks na marginama konferencije u Beogradu.

"Europski sud za ljudska prava daje vrlo širok manevarski prostor zemljama članicama glede istospolnih brakova i partnera. Ne postoji jedinstveni standard širom Europe s tim u svezi", rekao je.

"Bio sam ohrabren nedavnim izjavama Pape koje pokazuju uključiviji pristup LGBT osobama i nadam se da hrvatske vlasti neće poduzeti nikakve korake koji bi bili ili bili shvaćeni kao diskriminatorni prema LGBT aktivistima, kao što se nadam da će i druge zemlje u regiji krenuti naprijed po tom pitanju".

Reuters podsjeća da je odluka o referendumu u Hrvatskoj došla nakon što je srbijanska vlada u rujnu odlučila zabraniti Gay Pride, treću godinu zaredom.
 

Pročitajte više