Vijeće sigurnosti UN-a: Epidemija ebole je prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti

Foto: Hina

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo je u četvrtak epidemiju ebole u Africi "prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti" i pozvalo sve zemlje da osiguraju pomoć kako bi se kriza suzbila.

Petnaestočlano UN-ovo tijelo jednoglasno je usvojilo rezoluciju koja je isto tako pozvala države "da ukinu opća ograničenja putovanja i prelaske granice uvedena zbog epidemije ebole jer to pridonosi daljnoj izolaciji pogođenih zemalja i ugrožava njihove napore da reagiraju".

Rezolucija potiče Liberiju, Sijera Leone i Gvineju da ojačaju svoje nacionalne zdravstvene mehanizme kako bi učinkovitije dijagnosticirale, izolirale i liječile pacijente zaražene ebolom.

Od izbijanja najgore epidemije ebole do sada u zapadnoj Africi umrlo je 2630 ljudi. Najmanje 5.375 ljudi je zaraženo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, većinom u Gvineji, susjednom Sijera Leoneu i Liberiji. Također se proširila na Senegal i Nigeriju.

Hemoragijska groznica je jedna od najsmrtonosnijih bolesti za koju nema poznata lijeka mada se ubrzano radi na razvitku nekoliko terapija i cjepiva.

SAD je obećao uputiti 3000 vojnika kako bi suzbili epidemiju. Britanija je objavila kako će osigurati 700 kreveta za liječenje u Sijera Leoneu, a Francuska je najavila da će poslati vojnu bolnicu u udaljenu šumsku obast jugoistočne Gvineje gdje je epidemija prvi put zabilježena u ožujku.

Pročitajte više