Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj! Ostojić organizira stožere uz rijeke: "Ne treba paničariti"



PRVI vjerojatni slučaj groznice zabilježen je kod 65-godišnjeg pacijenta u Slavonskom Brodu koji je u bolnicu primljen početkom kolovoza. Pacijent je primljen u teškom stanju s upalom mozga i moždane ovojnice, a danas je u stabilnom stanju.

Pacijent je boravio u Vojvodini, a došao je u bolnicu s upalom moždane ovojnice. Ipak potrebno je napraviti još neke pretrage. Rezultati prvih analiza su ukazali na vjerojatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, koju je još potrebno dodatno potvrditi testovima u referentnom laboratoriju.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćeno je da se na infekciju virusom posumnjalo na temelju kliničke slike meningoencefalitisa i zbog njegova boravka u Srbiji.

Ministar Rajko Ostojić najavio je da će danas organizirati stožer svih Panonskih županija, posebno uz rijeke Dunav i Savu te smiruje građane. "Bolje spriječiti nego liječiti. Ne treba paničariti. Dakle, to je virus koji je poznat već godinama. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka nego ubodom komarca. Ono što smo napravili i ove godine je da smo u većini Hrvatske, a posebno u panonskoj Hrvatskoj, proveli dobru dezinsekciju", rekao je Ostojić.


Virus prenose komarci

Ipak da panike ne treba biti uvjerava i epidemiologinja Tatjana Nemet Blažić Iz Zavoda za javno zdravstvo. "Ne treba biti niti straha niti panike, način prijenosa je putem komaraca. S čovjeka na čovjeka se bolest ne prenosi", kaže Nemet Blažić.

Virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca vrste Culex koji ima mnogo u Hrvatskoj. Virus prenose i druge vrste komaraca.

IZ HZJZ-a pišu da u 80 posto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, dok se u 20 posto slučajeva razvije bolest s blagim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripe. Rijetko se može razviti teža bolest s simptomima meningoencefalitisa, upale moždane ovojnice i mozga.

Rizične skupine su starije osobe i oni s oštećenim imunitetom

Najrizičnije skupine za teži oblik bolesti su stariji ljudi i osobe oštećenog imuniteta. Ranije je kod nekih životinja u Hrvatskoj pronađen virus Zapadnog Nila. Virus je detektiran kod konja u Slavoniji. U Srbiji su od virusa Zapadnog Nila do sada umrle tri osobe, dok ih se zarazilo 37.

Pročitajte više