Više nisu izjednačeni s partizanima: Četnici će "pravdu" tražiti pred Europskim sudom za ljudska prava

REPUBLIČKA asocijacija za njegovanje tekovina ravnogorskog pokreta razmatra mogućnost žalbe pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog odluke Ustavnog suda Srbije da proglasi neustavnom uredbu Vlade prema kojoj su Ravnogorci tretirani kao sudionici Narodnooslobodilačkog rata.

Prema ovoj odluci Ustavnog suda, članovima Ravnogorskog četničkog pokreta uskraćena je zdravstvena zaštita, pravo na dodatak za borbu u ratu, osobnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na liječenje o trošku države te pravo na ortopedska i druga pomagala. Međutim, kako piše beogradski dnevnik Danas, oni i dalje imaju pravo na mirovine i profesionalnu rehabilitaciju.

List navodi da se u posljednjih osam godina, otkad je usvojen zakon kojim se izjednačavaju četnici i partizani, Ministarstvu rada i socijalne politike Srbije obratilo 3.000 Ravnogoraca tražeći da im se prizna status boraca. Njih 700 je odmah odbijeno, dok su ostali bili "na čekanju" do danas.

Miodrag Zečević, predsjednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), kaže za isti list da ova odluka Ustavnog suda predstavlja dokaz da je prethodna vlast, na čelu sa Demokratskom strankom, prvobitnu odluku o izjednačavanju partizana i Ravnogoraca donijela kako bi se dodvorila koalicijskim partnerima.

"Ravnogorski pokret nije bio sudionik Narodnooslobodilačkog rata, već samo sudionik rata. Oni su kao vojna formacija bili bruka za srpski narod", ističe Zečević.

Pročitajte više