Vjerodostojni, nema što: BBC fotografiju iz Iraka pokušao servirati kao prikaz masakra u Houli

PROŠLOTJEDNI masakr u sirijskom gradu Houli svoj nastavak dobiva u prepucavanju dviju sukobljenih strana i međusobnom optuživanju za masakr, ali i medijskoj pompi uz pomoć koje se pokušava podržati jedna ili duga verzija priče.

Svijet su preplavile strašne fotografije masakra u kojem je poginulo 108 ljudi, mahom djece i žena. Ali ponekad nije sve onako kako se čini na prvi pogled. Tako je BBC uz priču o Houli građanima servirao i potresnu fotografiju velikog broja dječjih tijela koja čekaju ukop, dodavši kako je riječ o fotografiji aktivista. "Ova fotografija, čija se autentičnost ne može nezavisno potvrditi, vjerojatno prikazuje tijela djece u Houli koja čekaju sprovod", stajalo je u opisu sporne fotografije.

Lažna propaganda

Međutim, fotografija zapravo datira iz 2003. godine, a prikazuje iračkog dječaka koji preskače preko desetaka bijelih vreća s kosturima koji su pronađeni u pustinji južno od Bagdada. Fotograf Marco di Lauro kaže kako je skoro pao sa stolice kada je vidio da je BBC pokušao njegovu fotografiju koja nema veze sa Sirijom "prodati" kao rad aktivista iz Houle.

"Zaprepašten sam činjenicom da tako velika kuća kao što je BBC ne provjerava izvore te je spremna objaviti fotografije koje pošalje doslovno bilo tko, od aktivista do novinara amatera. Netko se ovdje ilegalno koristi mojom fotografijom u svrhu antisirijske propagande, a to nije u redu", kazao je di Lauro za Daily Telegraph.

BBC uvijek podržava NATO-ove ratove

BBC-jev glasnogovornik kazao je kako je fotografija s teksta maknuta čim je utvrđen pravi izvor. Pritom je naglasio kako se BBC ogradio navodom da se autentičnost fotografije "ne može nezavisno potvrditi". Međutim, ta je fraza zapravo postala lajt motiv medijskog pokrivanja u Siriji. Zahvaljujući toj mantri objavljene su brojne snimke, servirane kao autentična djela aktivista s mjesta događaja, a za koje se naknadno utvrdilo da s mjestom događaja veze nemaju.

"BBC je kao British Bombing Club i uvijek podržava NATO-ove ratove. Iako vjerujem da autor teksta nije osobno uključen u zavjeru, sve je to dio opće atmosfere u BBC-u koja uvijek zove na intervenciju i bombardiranje od strane NATO-a", rekao je za RT", novinar i pisac Afshin Rattansi.

Pročitajte više