Vjerski dužnosnik iz Saudijske Arabije: Žene koje voze imat će djecu s poteškoćama u razvoju

Foto: Shutterstock

JEDAN je vjerski dužnosnik u Saudijskoj Arabiji izjavio da su žene koje voze izložene većem riziku da će imati djecu s poteškoćama u razvoju jer ta aktivnost uzrokuje pritisak na jajnike.

"Medicina je proučavala to pitanje.. vožnja utječe na jajnike", rekao je šeik Saleh al-Luhajdan na saudijski portal Sabk.

"Stoga većina žena koje redovito voze imaju djecu koja imaju patološke poremećaje", dodao je taj vjerski dužnosnik.

Kako bi dodatno "podupro" svoje stavove protiv žena za volanom, kaže da u drugim arapskim zemljama tri puta više prometnih nesreća uzrokuju žene nego muškarci. U Kuranu, dodao je, postoje dokazi da je vožnja ženama zabranjena iz moralnih i društvenih razloga.

Saudijska Arabija jedina je zemlja na svijetu u kojoj žene nemaju pravo voziti, a aktivistkinje za ženska prava u toj zemlji pozvale su sve žene da 26. listopada sjednu za volan. Postavile su online peticiju tražeći dopuštenje da voze, a ona je do nedjelje skupila više od 11.900 potpisa. Međutim, u nedjelju ujutro stranica je blokirana.

Izjave šeika al-Luhajdana izazvale su val prosvjeda i ironičnih komentara na društvenim mrežama pa je tako jedna žena pitala utječe li i jahanje na devi na isti način na jajnike.

Pročitajte više