Vještak mora platiti šest tisuća kuna jer je natjerao ministra pravosuđa da podmiri dugove

Foto: FAH

SUDAC splitskog Županijskog suda Mlađan Prvan obavezao je vještaka balističara Vojina Maštruka da snosi troškove odgode rasprave na koju nije došao prošlog tjedna jer mu nije plaćeno vještačenje iz lipnja ove godine.

Maštrukov potez nagnao je ministra pravosuđa Orsata Miljenića da podmiri zaostala potraživanja prema vještacima (21,4 milijuna kuna) te prema braniteljima, tumačima i porotnicima, što sve skupa izađe oko nekih 90 milijuna kuna. Sredstva bi se trebala osigurati rebalansom proračuna.

Dva rješenja

Nakon Maštrukove kritike da mu sudac nije napisao ni rješenje o isplati, to je uistinu i napravljeno, no kada će tih nepunih 17 tisuća kuna za vještačenje iz lipnja biti isplaćeno nije poznato.

Sudac Prvan je osim tog rješenja napisao i ono o Maštrukovoj obavezi da snosi troškove odgode u visini od šest tisuća kuna.

Smatra da vještak nije bio korektan jer je sud o nedolasku obavijestio dan prije rasprave. Prvan nije prihvatio Maštrukovu argumentaciju da ne može financirati rad pravosuđa. Drži da nije trebao prihvatiti vještačenje ako je već imao primjedbe na nenaplaćena potraživanja.

Komplicirani slučaj

Sada mu je stvorio problem jer se radi o kompliciranom slučaju koji će, čini se, upravo razriješiti mišljenje vještaka balističara. Riječ je, inače, o trećem suđenju pomorcu Damiru Vukoviću za ubojstvo majke Ane, a Maštrukova ekspertiza trebala bi razjasniti nedoumice koje su se stvorile zbog oprečnih mišljenja vještaka MUP-ovog Centra Ivan Vučetić Mirka Zebića i Gordana Mršića. 

 

 

Pročitajte više