Vlada Mire Cerara gubi javnu potporu brže od svih dosadašnjih vlada

Foto: Hina

SLOVENSKI premijer Miro Cerar gubi politički kapital koji je stekao na izborima brže od svih prethodnika na tom položaju, pokazuju ankete u povodu prvih sto dana njegove vlade.

Rad koalicijske vlade s tri stranke neuspješnim ocjenjuje 69 posto birača, prema anketi koju su u ponedjeljak objavili list "Dnevnik" i televizijska postaja POP-TV.

Cerarova vlada u petak navršava sto dana na vlasti, a premijer je Slovencima na izborima u srpnju obećao uvođenje etičkih načela u politici i izlazak iz krize, zbog čega je njegova stranka dobila više od 35 posto glasova.

No, lijeva koalicija gubi javnu potporu brže od svih dosadašnjih vlada, pa i dviju ranijih vlada koje su vodili Alenka Bratušek i Janez Janša, pokazala je anketa agencije Ninamedia u kojoj je prošloga tjedna sudjelovalo 700 ispitanika.

Drnovšek najbolji premijer

Ispitanici su Ceraru kao predsjedniku vlade dali relativno nisku prosječnu ocjenu 2,85 (u rasponu od 1 do 5), a najboljim slovenskim premijerom do sada smatraju pokojnog Janeza Drnovšeka.

Drnovšek je od 1992. do 2002. godine vodio više vlada, a najboljim ga premijerom Slovenije do sada drži više od polovice ispitanika. Na drugom je mjestu Janez Janša sa 15, a na trećem Borut Pahor sa 5 posto glasova.

Prema anketi agencije Mediana koju je objavila Slovenska televizija, vladu uspješnom smatra samo 10,5 posto ispitanika, kad je riječ o pokretanju gospodarstva, borbi protiv korupcije i dijalogu sa sindikatima.

Tako drastičan pad potpore u prvim mjesecima nije doživjela nijedna dosadašnja vlada, naveli su autori istraživanja i ocijenili da se radi o razočarenju birača Cerarovim predizbornim obećanjima, kada je najavljivao kopernikanski obrat pri afirmaciji "etičnosti u politici".

"Mislim da smo previše očekivali od takvih etičkih obećanja i da su birači do sada dobili premalo", rekla je direktorica Mediane Janja Božič Marolt.

Pročitajte više