Vlada RH nastavit će pomagati povratak Hrvata u BiH

Ilustracija: banjaluka.rs

VLADA Republike Hrvatske nastavit će pomagati povratak i obnovu obiteljskih kuća Hrvata u Bosni i Hercegovini uz osiguravanje uvjeta za njihov opstanak, naglasili su u srijedu tijekom susreta u Banjoj Luci s ministrom za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davorom Čordašom hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, generalna konzulica RH u Banjoj Luci Dunja Jevak, predstojnica Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Daria Krstičević i predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje pri Vladi RH Mirela Stanić-Popović.

Kako je priopćeno iz ureda ministra Čordaša (HDZ BiH), veleposlanik Ivan Del Vechio je istaknuo da su krajem prošle godine prevladani zastoji vezani za carinske zapreke te da se očekuje nastavak isporuke građevinskog materijala za obnovu 118 obiteljskih kuća Hrvata tijekom 2014. godine. Spor je nastao jer Hrvatska nije željela plaćati troškove za carinu za donirani materijal. Veleposlanik Del Vechio je najavio da će Vlada RH i ubuduće nastaviti s aktivnostima kojima se Hrvatima u BiH osiguravaju uvjeti za povratak i ostanak u njihovim domovima.

Predstojnica Daria Krstičević ocijenila je da je uspostava Ureda za Hrvate izvan RH imalo utjecaja na unaprjeđenje povratka na području cijele Bosne i Hercegovine, uključujući i povećanje broja zahtjeva za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata te za održivi povratak.

Po priopćenju iz ureda ministra za izbjeglice i raseljene osobe RS, predstojnica Mirela Stanić-Popović je istaknula odličnu suradnju tog ureda na realiziranju Regionalnog stambenog programa koji podrazumijeva obnovu 1.800 obiteljskih kuća Hrvata u BiH

Ministar Čordaš je posebno istaknuo da povjerenstva rade na odabiru 1.800 obitelji čije će kuće biti obnovljene. Pri tome je posebno važno da se potaknu projekti održivosti povratka, što je preduvjet za ostanak u mjestu povratka, rekao je Čordaš. Predstojnicu Krstičević je zamolio da se veći iznos sredstava usmjeri na projekte zapošljavanja kroz pokretanje vlastitog posla, da bi se odgovorilo na povećan broj zahtjeva za ovu vrstu pomoći.

Pročitajte više