Vlada Zorana Milanovića digla ruke od Spaladium arene, Baldasar ih nije uspio uvjeriti da Split čeka katastrofa!

Screenshot: Google Maps

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar sutra će izvijestiti vijećnike Grada Splita kako Vlada Zorana Milanovića nije napravila apsolutno ništa da se nađe nekakav izlaz iz problema sa Spaladium arenom.

Baldasar gura predstečajnu u kojoj bi Grad Split dobio vlasništvo i upravljačka prava za jednu kunu sa obavezom otplate kredita od 50-ak milijuna eura s pripadajućim kamatama. Sve skupa propali posao sa Spaladiumom teži više od milijarde kuna, a financijski uteg ne može se izbjeći jer proizlazi iz već potpisanih ugovora. Banke i Baldasar slažu se da je predstečajna početak rješavanja pat situacije u kojoj nitko ne dobiva jer se kredit ne otplaćuje, a dvorana stoji zatvorena.

Baldasar zapravo i nema previše izbora jer su banke zaprijetile da će Gradu Splitu otežati pristup tržištu kapitala te pokrenuti sudske sporove u slučaju neispunjavanja obaveza preuzetih ugovorom i aneksima koje je uz blagoslov tadašnjeg Gradskog poglavarstva 2008. godine, uoči Svjetskog prvenstva u rukometu, ispotpisivao HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret.

Za DORH u najštetnijem poslu u povijesti Splita nema kaznenog djela

Baldasar se tako našao u krajnje nezgodnoj situaciji da spašava što se spasiti da, premda sa cijelom situacijom nema ama baš nikakve veze. Projekt Spaladium čedo je osuđenog ratnog profitera dr. Ive Sanadera koji je svom Splitu za masne pare podario grandiozno nedovršeni objekt koji bez poslovnog tornja ne može biti rentabilan.

Potpisnik Kuret našao se na udaru DORH-a koji je provjeravao je li počinjeno kazneno djelo pa su zaključili da nije. Index je već izrazio sumnju da je presudilo to što je poglavar za financije u Kuretovom poglavarstvu bio Jurica Jurišić, suprug Bajićeve zamjenice Inke Jurišić, dugogodišnje županijske državne odvjetnice u Splitu.

Zadužili generacije nerođenih Splićana da se ne osramotimo?!

Premda se radi o nesumnjivo najštetnijem poslu koji je pogodio Split, DORH nije našao elemenata kaznenog djela, što isto dosta govori. Bajić se inače aktivirao po ovom pitanju nakon što je u ljeto 2009. godine otkriven sadržaj aneksa kojima se pogodovalo bankama i izvođačima. Kuret se branio da nije drugačije bilo moguće jer dvorana ne bi bila na vrijeme dovršena, a onda bi tek sramota nastala...

Sada umjesto da se sramimo zbog nedovršene dvorane, koja uz onu na Gripama dignutu 1979. za MIS, zapravo nikada nije ni trebala, Splićani se spremaju na dugu i pozamašnu otplatu kredita, milom i silom. Banke su upozorile da su već nastupile okolnosti po kojima Grad Split preuzima sav teret neisplate kredita od strane TPN Sportskog grada, tvrtke konzorcija IGH, Dalekovod i Konstruktor, koji je gradio Arenu.

U ovoj situaciji, Splićani zapravo i nemaju previše izbora jer će im banke, ovako ili onako, uzeti sve što mogu. TPN je završio u predstečaju, između ostalog, i zbog toga što je za vrijeme Keruma odlučeno da se neće plaćati najam, koji je Sportskom gradu trebao za otplatu kredita. Svakako nije pomoglo ni što se Arena nije u dovoljnoj mjeri punila, a još otprije se zna da čak ni puna dvorana svaki dan ne bi bila dovoljan za rentabilan pogon jer nedostaje poslovni toranj s komercijalnim sadržajem.

Unatoč svim nastojanjima...

Cijelo brdo eura kojim su dr. Sanader i Kuret uz suglasnost Jurišića i ostalih iz poglavarstva zadužili generacije još nerođenih Splićana, ni najmanje nije uzrujalo premijera Zorana Milanovića i njegove ministre iz Splita. U koju se mišju rupu sakrio Branko Grčić? Potpredsjednik i ministar. Zašto je izostala sinergija SDP-ovaca na gradskoj i nacionalnoj razini? Kako je moguće da Baldasar mjesecima moli i kumi, jer mu bankari prijete potpunom katastrofom u gradskoj blagajni, a Vlada se ponaša kao da se to njih ništa ne tiče. 

"Unatoč svim nastojanjima i pisanim prijedlozima gradonačelnika, nismo uspjeli dobiti nikakvo mišljenje ili stav Vlade RH o prijedlozima razrješenja međusobnih odnosa, niti je Vlada RH donijela odluku kojom daje suglasnost na predloženi plan predstečajne nagodbe tvrtke Sportski grad TPN pa je izvjesno da će nad TPN-om biti pokrenut stečaj", stoji u materijalu za vijećnike Grada Splita.

Banke: Moguće su dodatne negativne posljedice za Grad Split

"Naše je razumijevanje da je posljedica takve odluke zapravo pokretanje stečaja nad TPN-om. Takvim automatizmom su de facto isključene mogućnosti namirenja svih vjerovnika TPN-a. S takvim scenarijem jasno je da ne postoje mogućnosti uspješnog restrukturiranja TPN-a te da će to dovesti do značajnih konzekvenci za Grad Split i samu Arenu. Ukoliko Grad Split ne izvrši svoje obaveze, poslala bi se jasna negativna poruka svim financijskim kreditorima i internacionalnim investitorima. S takvim razvojem situacije, moguće su dodatne negativne posljedice za Grad Split koji bi time dugoročno bio ograničen u pristupu tržištu kapitala i financiranja. Takva ograničenja uvijek rezultiraju suboptimalnim rezultatima poslovanja te marginalnim ili nepostojećim rastom gospodarstva", stoji u dopisu UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank i Zagrebačke banke.

 

Pročitajte više