Vlada i Microsoft potpisali sporazum: "Želimo osigurati da mladi u Hrvatskoj budu spremni za budućnost"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim izvršnim direktorom Microsofta Steveom Ballmerom. Razgovarali su o razvoju IT sektora u Hrvatskoj i u svijetu. Microsoft je u Hrvatskoj razvio veliki partnerski ekosustav s više od 1100 poduzeća kooperanata, a pruža podršku i nezavisnim proizvođačima softvera u Hrvatskoj.
Također, istaknuto je da je 46% radnih mjesta u hrvatskom IT sektoru povezano s Microsoftovim tehnologijama.

Nakon sastanka s predsjednikom Vlade, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer potpisali su "Education Transformation Agreement" (ETA), u cilju unaprjeđenja hrvatskog obrazovnog sustava.

Dio sporazuma podrazumijeva i da oko 550 tisuća učenika, studenata, nastavnika i profesora dobije besplatno korištenje sustava Office 365. Hrvatska se tako pridružuje zemljama koje su svojim nastavnicima i profesorima te učenicima i studentima takvim sporazumom omogućile vrhunske alate u oblaku za bolju učinkovitost.

"Snažnijim uvođenjem novih, a posebice informacijskih tehnologija, omogućit ćemo transformaciju hrvatskog obrazovanja, poticanje inovacija i razvoj vještina potrebnih za zapošljavanje u 21. stoljeću te tako povećati hrvatsku konkurentnost na globalnom tržištu", rekao je ministar Jovanović.

"Glavni cilj sporazuma je osposobljavanje nastavnika i nositelja obrazovnih procesa, što je u skladu i sa strategijom Vlade koja radi na izgradnji izvrsnog sustava obrazovanja koje je usklađeno s potrebama društva. Moramo biti inovativni i konkurentni, a to možemo samo ako je jednaka kvaliteta obrazovanja dostupna svima, a važnu ulogu u tome ima upravo uporaba moderne tehnologije", dodao je.

"Uvijek smo vjerovali da tehnologija studentima pruža mogućnosti da ostvare svoje snove. Uređajima i uslugama danas donosimo visokovrijedne aktivnosti koje mijenjaju učionice te pomažu nastavnicima i profesorima da učenike i studente nauče vještinama potrebnim za ulazak na tržište radne snage", rekao je Steve Ballmer.

"Ministar Jovanović i ja se slažemo da je transformacija obrazovanja u Hrvatskoj ključna za dugoročan uspjeh zemlje. ETA je pozitivan korak naprijed u unapređenju suradnje privatnog i javnog sektora potrebnog kako bi se osiguralo da mladi u Hrvatskoj budu spremni za budućnost", zaključio je Ballmer.

Sporazum ETA također uključuje i niz drugih inicijativa, uključujući inicijativu Suradnici u učenju koja nastavnicima i profesorima nudi mogućnosti za razmjenu iskustava, praksi i stvaranja globalne zajednice iz 115 zemalja, te inicijativu Microsoft DreamSpark koja studentima pruža profesionalne alate za razvoj i dizajn modernih aplikacija. Hrvatski učenici i studenti također će dobiti pristup brojnim prednostima, uključujući pristup Microsoftovom softveru, referentnim materijalima, obuci i povlaštenim informacijama o budućim poslovnim prilikama preko Microsoftovog Student-partner programa.

Pročitajte više