Vlada nabavlja automobile za 265,521 milijun kuna! "Održavanje starog voznog parka bilo bi dvostruko skuplje"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

VLADA je krenula u obnovu državnog voznog parka "tešku" 265,521 milijun kuna! Kako se navodi u pozivu za nadmetanje za nabavu motornih vozila putem operativnog leasinga, objavljenom na stranicama Državnog ureda za središnju javnu nabavu, putem operativnog leasinga u trajanju od tri, četiri i pet godina nabavlja se ukupno 1.742 vozila.

Nabava se odnosi na osobne automobile, karavane i limuzine, vozila s pogonom na četiri kotača, terenska vozila, motorna vozila za prijevoz manje od 10 osoba te laka dostavna vozila. Vozila su podijeljen na osobna, terenska i gospodarska od čega ih se dio ugovara s, a dio bez održavanja.

Procjena vrijednosti nabave za osobna vozila s održavanjem iznosi 52,05 milijuna kuna, a za ona bez održavanja 103,74 milijuna kuna. Procjena vrijednosti nabave za terenska vozila s održavanjem iznosi 2,3 milijuna kuna, a za ona bez održavanja 47,37 milijuna kuna. Procjena vrijednosti nabave za gospodarska vozila s održavanjem iznosi 25,33 milijuna kuna, a za ona bez održavanja 34,74 milijuna kuna.

Sudeći po opisima i specifikacijama pojedinih vozila vidljivo je kako će među novim automobilima dio pripasti policiji i sudstvu, a uz civilna tu su i prikrivena vozila, stoji u pozivu za nadmetanje za nabavu motornih vozila putem operativnog leasinga. Detaljnu dokumentaciju možete pogledati OVDJE.

Zmajlović: Održavanje starog voznog parka koštalo bi dvostruko više

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša u Milanovićevoj vladi, smatra da je kupnja novih automobila opravdana. Prema Zmajloviću, održavanje starog voznog parka košta dvostruko više nego nabava novog.


"Često puta u Hrvatsku idemo u situaciju da se iz populističkih razloga ne nabavljaju novi automobili, kako ne bi doživjeli medijski linč. A onda se održavanje starog, dotrajalog voznog parka plaća dvostruko više", kaže Zmajlović, te dodaje kako djelatnici inspekcije zaštite okoliša, koji su stalno na terenu, koriste vozila starija od 2007. ili 2006. godine.

"U voznom parku imamo čak i jedan golf iz 1991. godine. Što reći više", dodao je Zmajlovićev zamjenik Hrvoje Dokoza.

Oporba o nabavci vozila: Vlada djeluje autistički

Očekivano, oporba je vijest dočekala na nož, te poručuje kako je očito da ne žive svi u istom vremenu i na istom mjestu.

"Nije vrijeme za tako skupe nabave", poručuje laburist Nikola Vuljanić. "Ova Vlada mi djeluje čisto autistički. Kao da ne vidi što se događa oko njih. Ovdje su ove rešetke i kavezi na Trgu. Ljudi protestiraju jer ne znaju što se događa, nisu mjesecima dobili plaću, a oni nonšalantno raspisuju natječaj za vozila", rekao je Vuljanić.

"Očigledno smo zbog ove nabave od 1. siječnja poskupili i kruh i mlijeko i sve druge životne potrepštine, uveli PDV od 25 posto, poskupili struju, grijanje, plin", rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković s kojim se slaže i HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević. "O tom stalnu pričam da očito ne živimo svi u istom vremenu i na istom mjestu. Za ove automobile se nema više što reći", izjavio je Milošević.

I čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je odluku Vlade o nabavi 1.742 vozila na leasing ukupne vrijednosti 265,5 milijuna kuna: "Što ću tu komentirati. Novca nema, smanjuju plaće i tako dalje, a opet troše novac bez veze. Nepotrebno je to komentirati".

Potpredsjednik Sabora, HNS-ov Milorad Batinić spušta loptu na zemlju. "Vlada vodi računa o štednji, no određena službena vozila dala su svoje", kaže Batinić. "Tu se postavlja načelno pitanje treba li Vlada vozila, kakvu vrstu vozila i tako dalje. To je nešto o čemu se treba raspravljati, ali vjerujem da Vlada, odnosno oni koji su zaduženi za to vode računa o tome, da će to prije svega biti automobili koji će biti primjereni jer određeni vozni park mora biti primjeren protokolima", istaknuo je Batinić.

Pročitajte više