Vlada najavila jače provjere: "U vrijeme pljački i privatizacije ljude se nasilno tjeralo u mirovine"

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je na sjednici Vlade prijedlog uredbe o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. Na meti Vlade su lažni invalidi pa ova uredba omogućava da se kod sumnjivih slučajeva odmah zaustavi isplata, za razliku od ranije, kada je takvo nešto trebalo prijaviti DORH-u.

"Razlog donošenja ove uredbe je stanje koje imamo u mirovinskom sustavu. Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najviše invalidskih mirovina u svom mirovinskom sustavu, preko 25 posto. Niti smo mi bolesna nacija, niti su uvjeti rada u Hrvatskoj toliko gori od zemalja Europske unije da bi imali tako velik broj invalidskih mirovina. One su posljedica onoga što je bilo, pljački i privatizacija kada su se ljudi nasilno tjerali u invalidske i prijevremene mirovine", rekao je Mrsić.

Ministar je dodao kako se želi postići da sustav bude učinkovit i da onima koji jesu invalidi omogući da tu mirovinu i dobiju. Najavio je da će oni koji sada imaju mirovinu na temelju nevjerodostojne dokumentacije ići na provjeru, a provjeravat će ih neovisno tijelo unutar Ministarstva dok će se u Centru za medicinsko vještačenje provjeravati dokumentacija. "Tako da ćemo i na taj način osigurati objektivnost da u sustavu nemamo problema koje smo imali proteklih godina. Sjetimo se afere Rubala i svega onoga što se oko toga događalo", kazao je.

I dok je Mrsić poručio da svima koji su "htjeli mutiti vodu" to više neće moći činiti, slično je u svom resoru poručila i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Vlada je, naime, danas donijela odluku o osnovici za ostvarivanje prava po osnovi socijalne skrbi. Iako je osnovica trebala biti smanjena, i dalje je ostala 500 kuna kako se ne bi dovelo korisnike socijalnih pomoći u još nepovoljniji položaj.

Opačić je rekla da je na sustav socijalne skrbi proteklih godinu dana došlo još 10 tisuća novih korisnika, ali nešto više od pet tisuća ih je skinuto. "Kao ilustraciju moram reći primjer da smo našli slučajeve gdje osoba tri godine radi, a da je paralelno s time uzimala socijalnu pomoć. Obitelj osobe koja je mrtva dvanaest godina uzimala je određene naknade. Dakle, izostao je jedan sustav kontrole koji je izostao i u mnogim drugim resorima pa eto tako i u ovome. Sada je sustav u potpunosti informatiziran i neće više biti mogućnosti za ovu vrstu nepravilnosti", rekla je Opačić.

Pročitajte više