Brod se nasukao kod otoka Žirja, peteročlana posada spašena

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Peteročlana posada spašena je nakon nasukavanja u uvali otoka Žirje u šibenskom arhipelagu, izvijestilo je  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, navodeći da nema ozlijeđenih ni onečišćenja mora.

Posada broda "SOFIA EMILIA" poziv pogibelji uputila je u četvrtak u 13:08 sati, nakon što su se nasukali u blizini obale otoka Žirje.

Odmah po zaprimanju poziva iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) u suradnji s Lučkom kapetanijom Šibenik, pokrenuta je akcija traganja i spašavanja prema dojavljenoj poziciji u uvali Rovišće, a tijekom koje je održavana stalna komunikacija s posadom.

S obzirom na to da je posada dojavila kako je u potpalublju uočila prodor mora, iz MRCC Rijeka dodatno su angažirali posade dviju charter jedrilica "LEONA" i "VIKI", koje su se nalazile u blizini mjesta nasukavanja te su brodolomce evakuirali pomoćnim brodicama.

Službenici šibenske Kapetanije po dolasku su preuzeli brodolomce na spasilačku brodicu LK Šibenik. 

Utvrdili su kako među spašenom peteročlanom posadom, austrijskim državljanima, nema ozlijeđenih te su ih prevezli u Šibenik, gdje su iskrcani u 16,30 sati, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.

Nasukani brod duljine 16,3 metra djelomično je potonuo na mjestu udara o morsko dno te je osiguran na poziciji i ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa tim dijelom šibenskog arhipelaga, istaknuli su iz Ministarstva. 

Na poziciji nasukavanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

O događaju je obaviješten vlasnik, charter tvrtka iz Hrvatske, kojemu je nadležna Lučka kapetanija Šibenik naložila komercijalno odsukavanje i tegalj do sigurnog veza, gdje će se nastaviti očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Pročitajte više