Vlada poduzetnicima dala još jednu šansu za reprogram duga: "Očito nisu ozbiljno shvaćali da će porezne dugove morati plaćati"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

VLADA je Saboru uputila Prijedlog zakona o naplati poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Ministar financija Slavko Linić rekao je da se ovo radi po treći put, a povod je znatan broj poduzetnika koji je uslijed gospodarske krize dospio u stanje nelikvidnosti, a kojih je prema Financijskoj agenciji 59 tisuća.

"Prva dva prijedloga Vlade bila su u prvoj polovici prošle godine i dan je čak i drugi prijedlog zato jer je bio mali odaziv. Očito da poduzetnici nisu ozbiljno shvaćali da će porezne dugove morati plaćati", istaknuo je Linić.

Linić je rekao da je u okviru prethodnih reprograma ukupno podneseno 16.559 zahtjeva, a odobreno je 9.643 zahtjeva za porezni dug u iznosu 4.676.405.025,13 kuna.

Naplata po odobrenim reprogramima iznosi oko 88 posto, istaknuo je ministar financija. Novim Zakonom predlaže se reprogramiranje poreznog duga nastalog do 31. siječnja 2013. Želimo da se preko ljeta riješe odnosi porezne uprave i poduzetnika jer od 9. mjeseca počinje žestoka naplata poreznih potraživanja, poručio je Linić.

"Ako tri naša, plus jedan bivše Vlade - četiri reprograma i predstečajna ne daju rezultate, to znači da poduzetnik mora svoje društvo uvesti u postupak stečaja jer jednostavno naplata ide po svim mogućim mjerama. Tako da više s naše strane, nema popusta. Mi moramo naplatiti i disciplinirati sve one koji su na tržištu. Lojalna utakmica i naplata poreza je ono što će biti prisutno", zaključio je ministar financija.

Pročitajte više