Vlada sa sindikatima javnih službi o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru

PREGOVARAČKI odbori Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi održat će sastanak povodom pokretanju pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.  Vlada je 17. rujna raskinula Temeljni kolektivni ugovor za javne službe nakon što su pregovori i proces mirenja propali.

Prava iz tog TKU-a vrijede do 17. prosinca do kada sindikati ne bi smjeli ni štrajkati.

"Mi ćemo zastupati da kolektivni ugovor vrijedi, jer on za nas vrijedi. Dali smo to na sud, dalje ćemo slušati što nam predstavnici vlasti imaju za reći", kaže šef Matice sindikata Vilim Ribić. Ukoliko se ne postigne dogovor, u Vladi prijete raskidanjem TKU-a.

"Očito nas tu čeka vrlo ozbiljan razgovor, možda čak i otkazivanje određenih kolektivnih ugovora, jer drugačije situaciju očito ne možemo riješiti", poručuje Maras. S dijelom sindikata javnih službi Vlada je ranije postigla dogovor o ukidanju božićnica i regresa.

"Potpisat ćemo i sada, sve na tragu onoga što je ministar Linić vrlo jasno rekao - ili ćemo se dogovoriti ovdje da sindikati popuste ili će Vlada morati ići na one nepopularne rezove, a to je smanjenje plaća u javnim službama za 10 posto", upozorava Avberšek.

Ministar rada Mirando Mrsić obećava: "Materijalna prava vratit ćemo onda kada budemo u boljoj situaciji".

Pročitajte više