Vlada "snimila" situaciju u državnim firmama i ministarstvima: "Sad točno znamo s čime raspolažemo"

Foto: Arhiva

REZULTATE vladine dubinske analize stanja u državnim poduzećima i ministarstvima komentirao je i ekonomski analitičar Luka Brkić. "Znali smo da će rezultati biti poražavajući, dalo se to i ranije naslutiti, no analiza je bila itekako potrebna", kaže Brkić.

"Sad egzaktno znamo s čim raspolažemo pa se može jasno i precizno utvrditi gdje su glavne manjkavosti tim subjektima koji su bili predmet analize", rekao je Brkić.

Glavne manjkavosti utvrđene su u Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture koje uz godišnje subvencije od 5,7 milijardi kuna proizvodi gubitke od 1,2 milijarde. Neevidentirani troškovi su i u Ministarstvu zdravlja, a dugovi veći od kapitala razlog su i lošeg poslovanja HRT-a. "Treba prvo riješiti pitanje kadroviranja", smatra Brkić.

"Top menadžment konačno treba početi raditi na temelju kompetentnosti, znanja, stručnosti i iskustva u takvim poslovima, a ne po političkim podobnostima", smatra Brkić koji smatra da je najveći problem nefunkcioniranje sustava na čemu se nije sustavno radilo.

"Svima rastu inputi pa kad rastu inputi prelijevaju se u cijeni, a istodobno se nije ušlo u suštinu samog problema. To su ti sustavi koji su organizirani tako kako su organizirani. To se može napraviti. To nije mali posao, ali se definitivno može napraviti. Najvećim dijelom je stvar političke volje i političke odlučnosti da se prekine s jednom praksom i da se postupno uvode neka druga načela, neke druge prakse i neke druge politike koje će se onda voditi načelima dobre organizacije, dobrog upravljanja i efikasnog djelovanja", zaključuje Brkić.

Pročitajte više