Vlada traži kupca za 49 posto dionica Croatia Airlinesa: "To je tipičan gubitaš u kojeg je država ulila ogromne novce"

Foto: Croatia Airlines

VLADA je pokrenula postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju 49 posto dionica Croatia Airlinesa. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je ovaj postupak nastavak programa restrukturiranja i da je jedini razuman korak u pronalasku strateškog partnera.

"Država je dokapitalizirala Croatia Airlines s priličnim iznosom od 1,1 milijardi kuna što znači da vlastiti doprinos Croatie Airlines, sukladno planu restrukturiranja, do konca 2015. mora iznositi 40 posto tog iznosa ili 761 milijun kuna koji se sastoji u vlastitom novcu, a isto tako i u nekim kompenzacijskim mjerama. Stoga je nužno za osiguravanje daljnje opstojnosti Croatie Airlines kao vrlo važnog čimbenika u gospodarstvu Republike Hrvatske, koji najveći utjecaj ima na turizam, da pokrenemo proceduru pronalaska strateškog partnera kojem bi Republika Hrvatska prodala 49 posto dionica u odnosu na temeljni kapital društva i time osigurala opstojnost i daljnji razvoj tvrtke", pojasnio je Hajdaš Dončić.

Radi se o 4 milijuna i 847 dionica čija je nominalna vrijednost , a hrvatska strana zadržala bi 50,25 posto udjela. "Ukupno se prognozira da će cijeli postupak trajati između 8 i 10 mjeseci, a to nije novac koji će ući u državni proračun. To je novac koji ulazi u kompaniju", rekao je Hajdaš Dončić.

"Ulaskom u Europsku uniju, ulazimo u sustav tržišnog natjecanja u kojem država više na žalost ne može dotirati tu firmu"

Da će se danas ovaj prijedlog naći na Vladi potvrdio je ranije potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Rekao je u razgovoru za Media servis da je Croatia Airlines "tipičan gubitaš s kojim imamo probleme godinama i gdje je država ulila ogromne novce".

"Ulaskom u Europsku uniju, ulazimo u sustav tržišnog natjecanja u kojem država više na žalost ne može dotirati tu firmu, nego oni moraju naći partnera koji je spreman ući i na neki način osigurati dodatne poslove toj tvrtki, modernizirati je, unaprijediti leteći park i na taj način osigurati opstojnost te tvrtke. To je naš cilj", rekao je Grčić.

Pročitajte više