Vlast, korporacije i mito: WikiLeaks objavljuje pet milijuna poruka privatne obavještajne agencije

WIKILEAKS danas počinje s objavljivanjem više od pet milijuna e-mailova privatne obavještajne agencije Stratfor iz Teksasa. Porukama možete pristupiti ovdje.

Objavljene su poruke poslane između srpnja 2004. i prosinca 2011., a radi se o korespondenciji obavještajne agencije koja je prikupljala i prosljeđivala povjerljive podatke velikim korporacijama poput Bhopal’s Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman i Raytheon, ali i američkoj vlasti.

Zviždačka organizacija je priopćila da je dobila pristup unutarnjoj i vanjskoj korespondenciji Stratfora, agencije koja se opisuje kao pružatelj geopolitičkih analiza temeljenih na informacijama prikupljenih njezinim obavještajnim kanalima.

U priopćenju piše da privatna kompanija surađuje s američkom vladom, ali je jednako tako i ucjenjuje te se bogati na takvim vezama. Spominje se i situacija iz ljeta 2011. godine kada je jedan od čelnih Stratforovih ljudi Geroge Friedman zaključio da je njihova dosadašnja praksa podmićivanja za informacije postala "prerizična".

"Stratforovo korištenje obavještajaca brzo se pretvorilo u zarađivanje upitne legalnosti", nastavlja se. E-mailovi otkrivaju vrlo uske veze s američkim državnim tijelima. Stratforov potpredsjednik za obavještajne poslove Fred Burton je, primjerice, prije bio specijalni agent Službe za diplomatsku sigurnost te zamjenik direktora Odreda za borbu protiv terorizma. Usprkos tim bliskim vezama, Stratfor i slične kompanije posluju u potpunoj tajnosti i bez ikakvog političkog nadzora.

Anonymous zaslužan za objavu?

Kompanija inače tvrdi da djeluje "bez obzira na ideologiju, program ili nacionalnu pripadnost". Ipak, poruke otkrivaju obavještajce koji se nedvojbeno svrštavaju na stranu američke vlasti te surađuju s izraelskim Mossadom.

WikiLeaks nije objavio ime svoga izvora, ali strani mediji vjeruju da je objavljivanje materijala povezano s hakiranjem Stratforova servera u prosincu od strane pojedinaca koji su tvrdili da djeluju u okviru skupine Anonymous.

Nakon hakiranja na internetu su objavljeni detalji o kreditnim karticama više od 30.000 "pretplatnika" na Stratforove informacije, među kojima su se našli i bivši američki državni tajnik Henry Kissinger te potpredsjednik Dan Quayle.

Sadržaj objavljenih materijala se tek analizira i mediji će o njemu zasigurno još pisati.

Pročitajte više