Vodeće tvrtke u rukama stranaca i države: "Strane kompanije izvlače oko dvije milijarde eura iz Hrvatske"

Foto: Ilustracija

NA POPISU 85 najvećih kompanija koje posluju u Hrvatskoj, 35 je u stranom vlasništvu, 29 u rukama domaćih privatnih poduzetnika, dok je 21 tvrtka državna. Poslovni dnevnik je analiziranu listu, koja se temelji na podacima Fine za 2011. godinu i na kojoj su uvrštene tvrtke čiji ukupni godišnji prihod premašuje milijardu kuna, dobio neslužbeno iz jedne velike domaće kompanije.

Vodećih 85 tvrtki u Hrvatskoj uprihodi 228,7 milijardi kuna (500 najvećih uprihodi 374 milijarde kuna). Pritom od tog iznosa čak 50,1 posto ostvare prihode tvrtke u stranom vlasništvu (ili 114,5 milijardi kuna), 25,4 posto prihoda ostvare domaće privatne tvrtke (58,1 milijardi kuna) dok je prihod državnih kompanija 56 milijardi kuna.

"Analiza pokazuje da nismo sposobni upravljati vlastitom ekonomijom", smatra Ljubo Jurčić. "Službene brojke kažu da sada strane kompanije izvlače oko dvije milijarde eura. Struktura vlasništva nad najvećim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj pokazuje da sve Vlade i politike ne razumiju da su strani investitori dobri samo do određene mjere. Jedino što bi moglo promjeniti sliku je da izgradimo snažnu domaću industriju te da njezin prihod udvostručimo sa sadašnjih 45 na sto milijardi kuna", zaključuje Jurčić za Poslovni dnevnik.

Šest je kompanija i banaka u rukama stranih investitora (Ina, Hrvatski telekom, Prirodni plin, Zagrebačka banka, OMV Hrvatska, PBZ i Erste banka). Tri su tvrtke državne (HEP i dvije njegove firme) i samo jedna kompanija - Konzum, u vlasništvu domaćeg poduzetnika.

Pročitajte više