Volkswagen priznao: Softver koji je lažirao podatke ugrađen je u 11 milijuna vozila diljem svijeta

Screenshot: YouTube

IZ VOLKSWAGENA su priznali da je 11 milijuna dizelaša doljem svijeta bilo opremljeno istim softverom koji je korišten da bi se varali testovi o emisiji štetnih plinova u SAD-u.

Ova izjava dolazi nakon velikog skandala u SAD-u kad je otkriveno da je u Volkswagenovim automobilima bio ugrađen softver s kojim se lažirao rezultate na testovima emisije štetnih plinova, javila je u petak američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA)

Iz Volkswagena su rekli da će dati 6,5 milijardi eura kako bi se pokrili troškovi servisiranja spornih vozila i kako bi se ponovo dobilo povjerenje potrošača. Broj automobila koji sadržavaju sporni softver daje naslutiti da bi šteta za reputaciju njemačkog diva, kao i financijska šteta, mogla biti veća nego što se pretpostavljalo. Uz to, naknada štete mogla bi se odnositi na auta diljem svijeta, ne samo ona u SAD-u.

Dizelski automobili bili su programirani da osjete kad se testiraju štetni plinovi pa da tada aktiviraju opremu koja reducira emisiju plinova, tvrde službenici u SAD-u. Mimo testiranja, automobili su ispuštali do 40 puta više otrovnih plinova nego je to dozvoljeno američkim zakonom.

EPA je naložila Volkswagenu da opozove gotovo pola milijuna automobila prodanih u SAD-u između 2009. i 2015. godine. Ovim skandalom obuhvaćeni su Volkswagenovi modeli Golf, Passat, Jetta i popularna Buba. Prodaja automobila u SAD-u je zaustavljena.

Pročitajte više