Vrhovni sud vratio optužnicu na snagu: Vojnim policajcima ipak će suditi za silovanje u Kulinama

Ilustracija: scx.hu

VRHOVNI SUD vratio je na snagu optužnicu protiv vojnih policajaca iz Kulina koje terete za ratni zločin u šibenskom zatvoru iz 1993. godine. Splitski Županijski sud prije dvije godine prihvatio je prigovor obrane te obustavio postupak protiv upravitelja zatvora Damira Boršića i čuvara Miroslava Periša. Vijeće je smatralo da nema dovoljno dokaza za nastavak postupka.

Državno odvjetništvo se žalilo zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da se rješenje Županijskog suda ukine, a postupak nastavi, što je u konačnici i napravljeno.

Oštećena svjedočila video linkom s drugog kontinenta o zločinu iz 1993. godine

Boršića terete da je držao u zatvoru četvero civila te da je znao da ih čuvari svakodnevno tuku i zlostavljaju. Nije ništa poduzeo da to spriječi, a uz to je i sam sudjelovao u premlaćivanjima. Zatočenici su bili svakodnevno fizički i psihički zlostavljani, dok je jedna zarobljena čobanica silovana više puta te prisiljavanja na spolni odnos s jednim od zatočenika. 

U sklopu istrage pribavljeno je i njezino svjedočenje putem video linka s drugog kontinenta. I zbog toga je odluka Županijskog suda o obustavi postupka bila je prvorazredno iznenađenje. Ovaj predmet je inače vezan na još jednu optužnicu za ratni zločin u Kulinama. Uz Boršića u tom su slučaju optuženi Tvrtko Pašalić, Željko Maglov i Milorad Pajić.

Sa suđenjem se čekalo dok Vrhovni sud ne odluči o žalbi Državnog odvjetništva u slučaju protiv Boršića i Periša.

Pročitajte više