Vrijednost ukradenih dijamanata narasla na 100 milijuna eura: Filmsku pljačku u Cannesu izvela banda Pink Panther?

Ilustracija: Shuterstock

SUMNJA se da je jednu od najvećih pljački u Europi posljednjih godina izvela kriminalna skupina Pink Panther. Istovremeno, stižu vijesti kako se vrijednost dijamanata ukradenih u Cannesu sada procjenjuje na čak 100 milijuna eura, što je čak dvostruko više nego što se prvotno procjenjivalo!

Jedan je stručnjak za AP komentirao da je krađa dijamanata vrijednih 100 milijuna dolara uslijedila ubrzo nakon bijega više članova ozloglašene bande kradljivaca dijamanata. "Ovo je velika krađa koja je privukla pozornost", komentirao je američki urednik mrežne stranice Museum Security Network Jonathan Sazonoff. Dodao je da je vjerojatnost povratka ukradenih dijamanata mala.

Dodao je da će policija vrlo vjerojatno jučerašnju krađu povezati s nedavnim zatvorskim bijegom više članova Pink Panthera. Posljednji član koji je pobjegao bio je Milan Poparić, inače državljanin BiH. Iz švicarskog je zatvora pobjegao u četvrtak, nakon što su njegovi pomagači svladali čuvare kalašnjikovima. On je treći član bande koji je posljednjih mjeseci pobjegao iz zatvora.

Niž odvažnih krađa

Policija tvrdi da je mreža članova Pink Panthera osumnjičena za niz odvažnih krađa. Prema Interpolu, skupina cilja na luksuzne trgovine satovima i draguljima na Bliskom istoku, u Europi, Aziji te SAD-u. Od 1999. godine ukrali su nakit i satove u vrijednosti 330 milijuna eura.

Podsjećamo, naoružani muškarac jučer je usred bijela dana upao u hotel u kojem je trajala izložba rijetkog i skupocjenog dragog kamenja. Pobjegao je s kovčegom punim dijamanata. Ukupna vrijednost ukradenih dragulja je oko 100 milijuna eura.


Opljačkali Putinovog prijatelja


Izvor iz policije novinarima u Cannesu je, kako prenosi britanski The Sun, kazao da je lopov u hotel ušao sam. No, vjeruje se da je imao barem jednog pomagača koji je čekao izvan hotela da ga nakon obavljene pljačke odvede na sigurno.

Izložbu dragog kamenja u Carltonu organizirao je Leviev, firma koja se specijalizira za trgovinu dijamantima, a podružnice ima u Londonu, New Yorku, Dubaiju i Singapuru. Vlasnik firme je Lev Leviev, ruski milijarder s londonskom adresom, vrlo blizak prijatelj Vladimira Putina.



 

Pročitajte više