Vrlo vruće i danas, poslijepodne stižu grmljavinsko nevrijeme i pljuskovi

Foto: Goran Perešin/Papaya

JUČERAŠNJI dan donio je nekoliko novih apsolutnih srpanjskih temperaturnih rekorada. Najstariji temperaturni oboreni rekord je onaj za Senj, do jučer je temperatura u tom gradu iznosila najviše 39 stupnjeva, koji su izmjereni 5. srpnja 1952. godine. Jučer se temperatura popela na 39,7 stupnjeva Celzijevih, piše Crometeo.

Na meteorološkoj postaji Zavižan jučer je izmjereno maksimalnih 28.3°C. To je novi srpanjski rekord (stari je iznosio 27.6°C od 27. srpnja 1983.), ali i novi apsolutni temperaturni rekord.  Dosadašnji apsolutni rekord je iznosio 28.2°C od 4. kolovoza 2013. godine.

I na aerodromu Zadar jučer je postavljen novi apsolutni temperaturni rekord. Izmjereno je 39.0°C. Stari rekord je bio 38.8°C, a postavljen je 22. kolovoza 2000. godine.

Tijekom poslijepodneva je u unutrašnjosti Dalmacije došlo do jačeg razvoja oblaka uz grmljavinske pljuskove koji su donijeli barem kratkotrajno osvježenje. Tako je Crometeo postaja Bisko od 13.52 do 15.17, dakle za manje od sat i pol, zabilježila pad temperature s 38,4 na 23,4, odnosno za 15°C.  U Hrvacama je temperatura tijekom poslijepodneva pala s 40°C na 20°C. Područje oko Peruče je zahvatilo jako nevrijeme s olujnim vjetrom i tučom.

Danas će biti pretežno sunčano, te vruće i vrlo vruće, ali i nestabilnije. Poslijepodne i navečer se očekuje umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimičnih pljuskova i grmljavine bit će u unutrašnjosti, a mogući su ponegdje i duž obale. Može biti i jačeg grmljavinskog nevremena. Vjetar većinom slab, uz pljuskove lokalno pojačan. Najniža temperatura uglavnom od 18 do 23, na Jadranu od 25 do 30, a najviša dnevna između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva, navodi Državni hidrometeorološki zavod u vremenskoj prognozi za Hrvatsku za četvrtak.

"Nestabilno vrijeme, uz povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku pljuskova koje može pratiti grmljavina, nastavit će se do kraja tjedna, te početkom sljedećega. Pritom će se temperatura zraka u većini mjesta još malo sniziti, pa će i opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje biti manja nego prošlih dana, i danas. No, to ne znači da je kraj iznadprosječno toplom vremenu! Vrućih će dana, a i suhih, u većini Hrvatske biti još i u ovome srpnju, a i u kolovozu, za koje su prognoze ljetnog ugođaja i dalje postojane", najavio je Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Meteoalarm je i danas cijelu Hrvatsku označio crvenom bojom, najvišim stupnjem opasnosti, ali i upozorio na grmljavinsko nevrijeme.

Pročitajte više