Vrpolje u šoku, mještanima suze u očima: "Ne možemo vjerovati u to"

Foto: Facebok, Index, Video: Dario Dalmacija

TOMISLAV SALOPEK, "običan" dečko iz Vrpolja koji se oženio za ljubav svog života a zatim se, da bi prehranio sedmogodišnju kćerkicu i dvogodišnjeg sinčića, odlučio na težak korak: odlazak na rad u inozemstvo. Od poznanika i susjeda obitelji Salopek posljednjih se dana moglo čuti da je čitavoj obitelji odvojenost oduvijek teško padala, to više što Tomislav nije imao mnogo prilike uživati u odrastanju svog sinčića. Nažalost, loše gospodarske prilike u Hrvatskoj natjerale su ga da posao potraži u Egiptu, u francuskoj tvrtki Compagnie Generale de Geophysique.

Svijet im se srušio 22. srpnja


Čitav svijet ovoj se obitelji srušio 22. srpnja, samo koji dan prije no što se Tomislav trebao vratiti kući. Na dan Oluje u medije je dospjela i zastrašujuća snimka IS-a, na kojoj je vidno mršaviji Tomislav u narančastom kombinezonu, uz prijetnju nožem naveo svoje ime i prezime, rekao da je oženjen za Natašu, a zatim i prenio prijetnju svojih otmičara.

Apel za njegovo oslobođenje u sljedećim je danima putem domaćih i svjetskih medija uputio i Tomislavov shrvani otac, organizirane su i zajedničke molitve u lokalnoj crkvi, no sve je bilo uzalud.

I večeras su se u crkvi u Vrpoju okupili brojni mještani, rodbina i prijatelji i molili za Tomislava.


Foto: Ivica Galović/Pixsell

Vrpolje pusto i prazno, mještani su se okupljali kako bi molili za milost prema Tomislavu

Indexovi reporteri jučer su posjetili Vrpolje, kako bi vidjeli kakva atmosfera vlada rodnim mjestom pokojnog Tomislava Salopeka, kako se njegovi sumještani i poznanici nose sa strahom, neizvjesnošću i svime što prati ovu tešku priču, koja je danas završena na najgori mogući način.

Mjesto iz kojeg je Tomislav otišao kako bi lakše prehranio svoju obitelj, jučer je, baš kao i danas do mise bilo sasvim pusto.

"Poznajem ga, strašno je roditeljima, supruzi i djeci, svima je strašno. Neka Bog prosvijetli tim ljudima pamet. Njima je zbilja preteško, Tomislav je jako dobra osoba...", suznih očiju govorila nam je Tomislavova sumještanka.


"Mjesto je šokirano, molimo se i molimo i dalje za njega, to je jedino što možemo.", rekao je jedan gospodin prije nego li se uputio u Crkvu

Nakon mučne višednevne neizvjesnosti, prijetnja krvnika IS-a u konačnici je ostvarena na najgori mogući način.

A danas - šok

Nakon objave vijesti da su otmičari pogubili Tomislava Salopeka u Vrpolju je zavladao tajac. "Pričekajte, obitelj još nema nikakvu informaciju", poručio je prijatelj obitelji Salopek novinarima koji su dans po objavi prvih vijesti o tragičnom ishodu stigli pred njihovu kuću.

Na terasi kafića u središtu mjesta svi su suzdržani. Tragična vijest bila je, na žalost, najvjerojatniji ishod cijele priče, ali je svima lakše bilo vjerovati da će sve ipak dobro završiti, komentar je skupine mladića koji su poznavali Tomislava Salopeka.



Župnik iz Vrpolja: nada postoji do službene potvrde smrti

Ivica Križanović, župnik u Vrpolju poručio je kako će nada da je Salopek živ postojati sve dok njegova smrt ne bude i službeno potvrđena.

"Nadam se da nije istina, jer je prešokantno ovo što sam vidio na internetu. Mi ćemo se i dalje moliti, mi kao vjernici ne smijemo pasti u malodušnost i počiniti iste zločine kao naši neprijatelji. Nada postoji i postojat će dok ne bude službeno potvrđeno, a nadam se da i neće", rekao je župnik Križanović u Vrpolju, komentirajući informacije o pogubljenju Salopeka.


Župnik Križanović već danima predvodi vjernike u Vrpolju u zajedničkoj molitivi za njihova sumještanina. Poslijepodne je pred kuću obitelji Salopek stigla i policijska ophodnja, kako bi zaštitila njihovu privatnost.

Iz obitelji Tomislava Salopeka poručuju kako nemaju službene potvrde o njegovoj smrti, te da znaju ono isto što je u svojoj izjavi poručio premijer Zoran Milanović, koji je u Banskim dvorima kazao kako ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je Salopek ubijen, ali strahuje da se to dogodilo.

"Sve što ste čuli od premijera, znamo i mi. Informacija još nije potvrđena. Nadamo se da nije takav ishod, vrijeme će pokazati", izjavio je u Vrpolju novinarima Stipo Bilokapić, prijatelj obitelji.

Potvrdio je da je obitelj Salopek 24 sata dnevno u kontaktu sa svim mjerodavnim državnim institucijama, te da na tu suradnju nemaju prigovor. "Nažalost, daleko je, pa je i o samoj istrazi teško nešto doznati. Ono što smo mi doznali sve je iz medija. Obitelj je u šoku. Osobno teško je reći da se osjećam kao i oni. Uz njih sam gotovo 24 sata od kad je to krenulo. Za mene kao prijatelja sve je to veliki šok", rekao je Bilokapić. Istaknuo je kako je iznošenje informacija iz kruga obitelji ograničeno i zbog niza neistina i neprimjerenih tekstova objavljenih proteklih dana.

"Ovaj oblik terorizma ne bira žrtve po nacionalnosti"

Izraze suosjećanja sa svime što prolazi obitelj Tomislava Salopeka uputilo je i Hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva. "Ovi događaji nisu prava slika arapskog svijeta, koliko gode se to trudili prikazati njihovi kreatori. Nažalost, ovaj oblik terorizma ne bira žrtve po nacionalnost ili vjeri u promoviranju svoje ideologije. Čitav napredni arapski svijet jedinstven je u osudi ovih događaja i zajednički participira u borbi protiv njegovih počinitelja i ideologa", navodi u priopćenju Aljoša Babić, predsjednik Društva.

Pročitajte više