Vukovarska policija na obavijesni razgovor privela bojnika Franju Šoljića

Foto: Vlado Kos / Cropix

VUKOVARSKA policija na obavijesni je razgovor pozvala vukovarskog branitelja, bojnika Franju Šoljića i to zbog povrede ugleda Republike Hrvatske.

Franjo Šoljić, sin Nike Šoljića, jednog od četvorice braće Šoljić poginulih u obrani Vukovara, danas je zbog prijave za uvredu Republike Hrvatske po članku 349 Kaznenog zakona završio u policijskoj postaji. Novinarima je rekao kako ovu kvalifikaciju nikako ne može prihvatiti.

"Dobio sam prijavu po članku 349 Kaznenog zakona: 'Uvreda Republike Hrvatske, njenog ugleda, zastave, grba ili himne'. E pa sad, gospodo, predstavnici vlasti - najveću uvredu radite vi jer unatoč našim upozorenjima da se osvrnete na greške koje činite, vi se oglušujete na to, poduzimate ostale represivne mjere i radnje, zatvarate i privodite branitelje i ljude koji kvalifikaciju ovakvog tipa u niti jednom trenutku ne mogu prihvatiti", rekao je Šoljić.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na konferenciji za medije je zaključio kako je prijava Šoljića sramota za hrvatsku državu.

"Oni nalogodavci koji to rade niti su ikoga izgubili, niti su rata vidjeli. Prema tome, to je njihova sramota. Od sada svatko tko bude pozvan na razgovor ili priveden, bit će priveden u odori pa neka oni vide što i kako. Mislim da je to sramota, ali to je njihova sramota, a ne naša", rekao je Josić te izvijestio kako je istekao rok od 14 dana od njihova apela na razum kojeg su uputili hrvatskoj Vladi, a bez ikakvog rezultata.

"Oni su slijepi i gluhi, jednostavno su to ponovo ignorirali kao i sve do sada. Oni jednostavno ne mogu shvatiti da smo mi jedini ovdje koji čuvaju i paze da ne dođe do kaosa u Vukovaru. Oni izgleda uporno žele da dođe do kaosa", istaknuo je Josić.

U Stožeru uskoro očekuju saborski raspravu na temu proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta navodeći kako su za to prikupili dovoljan broj glasova saborskih zastupnika.

Pročitajte više