Vukovarski stožer državnom vrhu: Učinite sve da iz zatvora u Srbiji oslobodite hrvatskog branitelja

Foto: Hina

SA ZAJEDNIČKOG sastanka Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (SOHV) i Koordinacijskog operativnog tima (KOT), održanog u Vukovaru, poslan je zahtjev predsjednicima Republike Ivi Josipoviću, Vlade Zoranu Milanoviću i Sabora Josipu Leki da "poduzmu sve političke, pravne i diplomatske korake za trenutačno oslobađanje hrvatskog branitelja Veljka Marića, koji je u zatvoru u Srbiji, i da spriječe apsurdnu srbijansku primjenu univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske".

Na kratkoj konferenciji za novinare predsjednik tog stožera Tomislav Josić pročitao je zahtjeve trojici obnašatelja najviših državnih dužnosti.

Od svih institucija Hrvatske zahtijeva se trenutačni prestanak "protuzakonite i protuustavne primjene ćirilične agresije na Vukovar" u skladu s odlukom Ustavnog suda, jedan je od zahtjeva s današnjeg sastanka.

Mjerodavne institucije, stranke i pojedince SOHV i KOT upozoravaju da ne pokušavaju narušavati referendumski institut te zahtijevaju poštovanje Ustava i suverenosti naroda. Ako se vlasti i mjerodavne institucije ogluše na zahtjeve SOHV i KOT-a, neće biti dobrodošli u Vukovar i na braniteljske događaje, a poglavito u Kolonu sjećanja 18. studenoga, ponovio je Josić već prije izrečena upozorenja vladajućima.

Također se ističe kako SOHV i KOT ne priznaju presude ljudima "osuđenima zbog otpora protuzakonitog i protuustavnog nasilja nad Vukovarom" te zahtijevaju da se ispravi ta nepravda i "trenutačno zaustavi nasilje nad krvlju stečenim pravima branitelja".

Iskazana i potpora zahtjevima i prosvjedu Saveza udruga branitelja radnika RH koji će se, kako je rečeno, uskoro održati na Markovu trgu u Zagrebu.

Pročitajte više