Vukšić: Ako se ne prihvati Zakona o ispitivanju porijekla imovine to je znak da ne žele hvatati lopove

Foto: Hina

SABORSKI klub "nezavisnih ljevičara" predstavio je prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine. Branko Vukšić, Nikola Vuljanić i Slavko Linić tvrde kako njihov prijedlog zakona može riješiti pljačku u privatizaciji. Branko Vukšić istaknuo je da u Hrvatskoj postoje ljudi s enormnom imovinom, a pritom ili ne rade ili imaju relativno prosječne plaće.

"Mi smo pustili ovaj zakon u proceduru, vidjet ćemo žele li dvije stranke, HDZ i SDP, odnosno Kukuriku koalicija uistinu kažnjavati lopovluk ili je to farsa. Ako se ovaj zakon ne prihvati to je samo znak nepoštivanja prije svega opozicije, a drugo ne žele hvatati lopove", rekao je Vukšić.

Upravo je ključno promijeniti klimu u Hrvatskoj, a ta je da se lopovluk isplati, smatra Nikola Vuljanić. Rekao je da su Zakonom predvidjeli posebno oporezivanje nezakonito stečene imovine. Iako je, kaže, prva ideja bila oduzimanje, odustali su jer taj postupak mora ići preko suda, a to su sve dugotrajni postupci no i takva mogućnost već je definirana.

Posebna porezna stopa


"Naš prijedlog je ako se ustanovi nesklad da se taj dio koji je u neskladu oporezuje posebno poreznom stopom od 45 posto, to je najveća od svih poreznih stopa i na to da se propišu zakonom propisane zatezne kamate od trenutka kad je ta imovina u vlasništvu poreznog obveznika, što bi u praksi značilo da bi se ta svota popela na 100, 110 i 120 posto onog što je nezakonito stečeno", što ne mislimo da je išta loše, rekao je Vuljanić.

Ipak, kako je rekao Slavko Linić, ovaj Zakon ne odriče sudskih postupaka u kojima će se nepravilnosti iz privatizacije i dalje utvrđivati.

"I zato ovaj zakon posebno stavlja akcent na nepravilnosti i nezakonitosti u privatizaciji i daje smjer poreznoj upravi koja ima ovlasti ispitivati porijeklo imovine ili nesklad imovine i plaćenog poreza. Prema tome, sada ih upućujemo prioritetno idite u taj dio pa ćete zahvatiti i ostale građane Hrvatske. Kao što znate počelo se s pjevačima, umjesto da se počelo sa nezakonitostima u privatizaciji", Linić.

Pročitajte više