Vukšić: Ako se vodi pravedna politika, zbog čega je u krizi porastao broj milijunaša?

Foto: Damjan Tadić/Cropix

SABORSKI zastupnici raspravljaju o Prijedlogu zakona o PDV-u. Izmjene su nužne zbog ulaska u EU. Vjerske zajednice pri uvozu će plaćati PDV, a isto se odnosi i za branitelje koji uvoze vozila. Predviđeno je plaćanje PDV-a za samostalne umjetnike s prihodima iznad 230 tisuća kuna. PDV na dnevni tisak trebao bi iznositi 5 posto. O plaćanju PDV za male poduzetnike po izdanoj fakturi, vodile su se polemike, a da su promjene moguće dao je do znanja zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

"Za ovu odredbu je bilo dosta rasprave u javnosti prilikom predlaganja ovog zakona. Znači, vidjet ćemo u kojem će dijelu teći rasprava. Možda još da pomaknemo na 1. siječnja 2015. kada ćemo taj dio PDV-a po izdanim računima primjenjivati za male poduzetnike. Ovdje ćemo probati utvrditi na koji način poboljšati samu tu naplatu", rekao je Lalovac.

Glavno da se porezi plaćaju, a to što ljudi nemaju novca, nikog nije briga, poručuje laburist Branko Vukšić kojem je odgovorio SDP-ov Ivo Jelušić.

"Oni koji žele svoju dobit ne staviti u svoj džep, nego investirati u novi razvoj, ostaviti u firmi, njih smo oslobodili poreza. Ponašamo se i socijalno odgovorno, ali isto tako i stimuliramo gospodarski razvoj jer onaj tko želi investirati, na taj novac ne plaća porez. Onaj tko želi stavljati u džep, on plaća i to je aposlutno i gospodarski stimulativno i socijalno osjetljivo", rekao je Jelušić.

"Ako je ova Vlada pristupila ovakvom modelu kao što ste vi prezentirali, ako ova Vlada nije, kao što sam rekao, Superhik - uzima siromašnima da bi davala bogatima - zbog čega je u vrijeme krize porastao broj milijunaša? Zbog čega je sve više profita u pojedinaca i sve više siromašnih na drugoj strani ako se vodi pravedna politika", uzvratio je pitanjem Vukšić.

Različita viđenja stvarnosti iznijeli su Jelušić i HDZ-ov Ivan Šuker.

"Nije korektno da ono što ste vi ispregovarali, sada nama prigovarate da mi to sada ugrađujemo i realiziramo. Naprosto završavamo posao koji ste vi započeli i napravili i minimum bi korektnosti bio da nam za to ne prigovarate", rekao je Jelušić, a odgovorio je Šuker.

 "Naravno, odgovorno je dignuti građanima Republike Hrvatske cijenu struje 30% s tim povećanim PDV-om i cijenu plina za 45%. To je velika odgovornost građanima kojih ima 370 tisuća na burzi. To je jako odgovorno. Isto tako, sve ovo što ste nabrojali da ste navodno dali gospodarstvu, pa gdje su oni ti gospodarski rezultati? Gospodarstvo tone i tone sve više. Vi kažete da ste uštrcali toliko i toliko novac u gospodarstvo, ali ono što je činjenica i što se vidi je da ste hrvatske građane bacili na prosjački štap", kaže  Šuker.

Đakić: Ne mogu novine biti u istoj kategoriji s kruhom, mlijekom i lijekovima

U saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o Porezu na dodanu vrijednost, HDZ-ov Josip Đakić obrušio se na inicijativu snižavanja PDV-a na 5 posto za dnevni tisak.

"Jednako tako, ne mogu se složiti da kruh, mlijeko i lijekovi budu u istoj kategoriji s novinama, pogotovo onima koji puno puta šire dezinformacije i o aktualnoj vlasti i o pojedincima, zastupnicima te izazivaju afere koje nikome ne idu u korist. Mislim da to nije dobro, da to sigurno ne može biti u istoj kategoriji i da se s time neće pomoći", rekao je Đakić.


Oporba je zatražila niži PDV na koncerte. S laburistom Brankom Vukšićem, složio se i SDP-ov Igor Rađenović.

"Ako ćemo otjerati i ono malo koncerata iz Hrvatske koje imamo, otjerat ćemo i hrvatske građane da troše u susjednim zemljama. Zatim ćemo ostati bez novca koji bi se trošio u Hrvatskoj kada dolaze građani susjednih zemalja na koncerte", rekao je Vukšić.

"Ne zaboravimo multiplikacijske efekte koji od toga dolaze. Uz koncertnu organizaciju koja bi bila plaćena po nižoj stopi, bit će tu niz iznajmljivača, razglasa, scenskih radnika ili zaštitarskih firmi koje će tu raditi, koji porez plaćaju po punoj stopi pa s te strane pozitivno utječu na PDV", kaže Rađenović.
 

Pročitajte više