Vukšić: Sabornike tretiraju kao servis ministara i Vlade, ispada da smo izgubljeni u vremenu

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U SABORU je u tijeku rasprava o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2011., te ostvarenju njezina proračuna u toj godini. Laburisti neće podržati izvješće, između ostalog, i zbog činjenice što je ono na klupe zastupnika došlo s popriličnim zakašnjenjem. "U 2013. smo godini pa bilo logično da raspravljamo o izvješću za 2012.", istaknuo je laburist Branko Vukšić.

U izvješću se, između ostalog navodi, kako su ukupni prihodi HERA-e za 2011. godinu iznosili gotovo 27 i pol milijuna kuna, a rashodi nešto više od 16 milijuna i 700 tisuća kuna, tako da je HERA u 2011. ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu od nešto više od 10 i pol milijuna kuna.

"Nas ovdje u Saboru tretiraju kao servis ministara, Vlade, pa i agencija te javnih poduzeća. Ispada da smo mi izgubljeni u vremenu, a vrijeme ni vas, koji ste iz vladajuće koalicije, ni nas sve ostale, ne mazi", rekao je Vukšić.

"Vrlo dobro znamo u kojem vremenu živimo", odgovorio je Vukšiću HNS-ov Srđan Gjurković.

"Ne osvrćemo se previše unazad, ali samo gledamo i analiziramo ono što smo zatekli, ono što imamo, pa uključujući i ono što smo zatekli u HERA-i", pojasnio je Gjurković.


"HERA je u nekoliko važnih trenutaka propustila pokazati da je doista neovisna agencija", istaknuo je HDZ-ov Branko Bačić.

Zastupnici će radni tjedan tradicionalno završiti glasovanjem o raspravljenim točkama, između ostalih, trebali bi glasovati o Konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji oporba tvrdi da pogoduje velikim poljoprivrednim proizvođačima na štetu malih. Prijedlog da gospodarski program poljoprivrednog proizvođača bude ključni kriterij za dobivanje državnog zemljišta u zakup na 50 godina, sporan je i IDS-u. Giovanni Sponza u ovotjednoj je raspravi upozorio:

"Umjesto da motiviramo mala obiteljska gospodarstva i da im damo podršku da se udružuju u zadruge. Tu se potencijalno otvara prostor da se jedan moćnik javi na sve čestice koje hoće dobiti", istaknuo je Sponza.

Zastupnici bi trebali glasovati i o izmjenama Prekršajnog zakona. Između brojnih novosti, uvode se takozvani popusti na prekršajne kazne, pa će onaj koji kaznu plati na licu mjesta, proći dvostruko jeftinije. Ako, pak, u zakonskom roku plati dvije trećine kazne, oprašta mu se ostatak iznosa.

Pročitajte više